Hiányokkal találkozhatnak a Tesco brit vásárlói a karácsonyt megelőző napokban, miután két szakszervezet, az Unite és az Usdaw is sztrájk mellett döntött, mert a cég által ajánlott 4 százalékos béremelés a magas miatt reálbér csökkenésnek felel meg szerintük – írja a Daily Business.

A munkabeszüntetés számos raktári munkást és kamionsofőrt érint szerte az Egyesült Királyságban található disztribúciós központokban. 

A munkások december 20-án kezdik meg a sztrájkot és az Unite azt mondja dolgozói karácsonyig nem veszik fel a munkát, míg az Usdaw akciója szentestéig tart.

Fotó: KIRSTY WIGGLESWORTH / AFP

Az Unite főtitkára kiemelte, hogy 

a bolthálózat több milliárd fontos profittal működik, mely a szigetország legnagyobb és leggazdagabb kiskereskedelmi lánca. 

Eennek ellenére a járvány során a zökkenőmentes működést biztosító dolgozók erőfeszítéseit egy reálértéken bércsökkenésnek megfelelő ajánlattal hálálja meg.

A szakszervezet szerint a Tesco megjutalmazza a kivételesen keményen dolgozó és lojális munkásait, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy az áruház is kivételes nyereséget ért el.

Az Usdaw részéről a sztrájkról szóló szavazás magas részvételét és erős támogatását emelték ki, mely szerintük világos üzenetet küld a vállalat részére. Remélik, hogy a Tesco veszi az adást és visszatér a tárgyalóasztalhoz.

A Tesco ugyanakkor azt emelte ki, hogy 

a 4 százalékos béremelés a legmagasabb az elmúlt 25 évben és készenléti tervet is kidolgozott a sztrájk hatásainak mérséklésére.

A dolgozók nem csak a Tesco ellenében lépnek fel, az Amazon munkásai világszerte a Black Friday előtt szüntették be a munkát, míg az Egyesült Államokban októberben annyi munkásmozgalmi akció történt, hogy a hónapot a közösségi médiában sztrájktóbernek nevezték el.