A davosi Világgazdasági Fórumot május 22-26. között tartják meg a meghívottak személyes jelenléte mellett 

jelentették be pénteken a szervezők.  

A fórumot eredetileg január 17-21. közötti időpontra tervezték, de a koronavírus új változata, az omikron gyors terjedése miatt elhalasztották azt.

A fórum résztvevői a világjárvány utáni gazdasági helyreállításról, a klímaváltozásról, a munkakörülmények javításáról és a negyedik ipari forradalom technológiáinak alkalmazásáról vitatkoznak majd májusban.

A Világgazdasági Fórum elnöke online egyeztet az ENSZ-főtitkárral; Fotó: FABRICE COFFRINI

A Világgazdasági Fórum éves találkozóit rendre januárban Davosban szokták megtartani, ez alól csak a 2002-ben New Yorkban megrendezett tanácskozás volt kivétel. A szervezők akkor a találkozó helyszínének megváltoztatásával fejezték ki az amerikai város iránti szolidaritásukat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt.

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi, sorrendben 51. tanácskozást már másodszor online tartották meg januárban. Akkor még arról volt szó, hogy májusban Szingapúrban már személyes csúcstalálkozó lehet, de ezt később lefújták a járvány miatt.

A davosi tanácskozást egy azonos nevű svájci nonprofit alapítvány, a Világgazdasági Fórum szervezi. Az elmúlt két évben tartott virtuális találkozók után végre újra személyesen kell hogy találkozzanak a politika, az üzleti élet és a civil társadalom vezetői közölte Klaus Schwab. Az alapító és vezető úgy fogalmazott:

meg kell teremtenünk a bizalom légkörét, aminek révén felgyorsíthatjuk az együttes fellépést, és kezelni tudjuk az előttünk álló számos kihívást.