Az amerikaiak beharangozta, Moszkva tagadta orosz támadás Ukrajna ellen elmaradt szerdán, csütörtökön délelőtt sem indultak el a tankok, a rubel azonban másfél százalékot szakadt a dollár ellen 76,36 környékére a kelet-ukrajnai Donbasz régióból érkező hírek miatt. Az ukránok az elmúlt 24 órában négyszer nyitottak tüzet – állítják az orosz szakadárok, a másik oldal őket vádolja támadással, és a Reuters szerint a donyecki repülőtéren lövöldözés hallatszott.

Fotó: Shutterstock

Az évek óta polgárháború dúlta Donbaszból nem ritkán jönnek ilyen hírek, most azonban a hangulat nagyon ideges a határok mentén végrehajtott orosz csapat-összevonások miatt, és mert a nyugati médiában újabb és újabb jóslatok jelennek meg egy feltételezett küszöbön álló orosz támadás időpontjától. A legújabb az észt külügyi titkosszolgálattól érkezett, szerintük a hónap második felétől az orosz hadsereg készen áll támadni – jelentette a Russia Today.

A rubel 76,40 közeléből visszafordult, de még 11 óra környékén még mindig egy százalékkal gyengébb volt, mint szerdán, a 76-os vonalon táncolva. Majdnem ennyit gyengült az ukrán hrivnya is, de egy bűvös erő aztán a 28,33-28,34-es vonalhoz szegezte. 

Gyengültek a közép-európai devizák is – a forint és a zloty is 0,4 százalékot, 356,2, illetve 4,51-52 környékére az euró ellenében -, de a mozgásaik nem a rubelt, hanem régi szokásuknak megfelelően az euró/dollárt követték. Igaz, hogy a dollár erősödésében ami gyakran vezet a feltörekvő devizák gyengüléséhez – szerepet játszott az orosz-ukrán feszültség miatti óvatosság a nemzetközi piacokon. Valamelyest gyengültek az európai részvényindexek is: a Euro STOXX 600 0,2, a Xetra DAX 0,1, az FTSE 100 index pedig 0,7 százalékkal.

Brüsszel szervezésében csütörtök délután fél 1-kor rendkívüli tanácskozást tartanak Ukrajnáról az állam- és kormányfői, az Európai Tanács. Az európai vezetők eredetileg a délután 4-kor kezdődő EU-Afrika csúcsra érkeztek, de a Tanács elnöke, Charles Michel az utolsó percben összehívott egy megbeszélést a keleti konfliktusról – írta a Politico.

A rubel árfolyamát egyébként a magyar vállalatok közül többek közt a Richternél követik kitüntetett figyelemmel, hiszen a gyógyszergyártó árbevételének mintegy 15 százaléka származik Oroszországból. A forint egy nap alatt 4,18 környékéről 4,125 környékére erősödött ma a rubel ellenében. Egy hónapos visszatekintésben azonban sokkal kisebb a változás, és fordított előjelű: a rubel még egy kicsit erősödött is a forint ellenében. Egy év alatt pedig szinte semmi változás nincs az árfolyamban.