Több százmillió cseh korona értékű, orosz állampolgárokhoz köthető vagyoneszközt vettek már zárlat alá Csehországban. Erről az ország kormányfője beszélt egy vasárnap esti tévéműsorban, Petr Fiala kizárta annak lehetőségét, hogy államosítják az orosz állampolgárok tulajdonában lévő csehországi vállalkozásokat, de hangsúlyozta: a cseh kormány a szankciókkal sújtott orosz állampolgáraik vagyonát  kezelése alá vonta. Elmondta azt is: a kormány változtatni kíván a jelenleg érvényben lévő jogszabályokon annak érdekében, hogy szigorúbban és hatékonyabban járhasson el az orosz oligarchákkal szemben.

Petr Fiala (elöl) Fotó: AFP

Az által kihirdetett büntetőintézkedéseket már több ország foganatosította. Olaszország 800 millió euró értékű orosz vagyont fagyasztott be; a holland központi bank pedig 200 millió euró értékben zárolt orosz eszközöket. Franciaország jegybankja mostanáig 22 milliárd euró, orosz tulajdonú bankszámlákat tett tulajdonosaik számára elérhetetlenné.

A nemzetközi politikában korábban semlegességet vállaló Svájc is lépett; ahogy arról a VG is beszámolt, az ország bankjai múlt hét közepéig mintegy 5,75 milliárd svájci franknak (6,17 milliárd dollár) megfelelő összeget zároltak az oroszok pénzéből.