A horvát kormány lefoglalt három luxusjachtot a fiumei és a közép-horvátországi betinai és skradini kikötőben – jelentette a Jutarnji list című horvát napilap csütörtökön. Horvátország először blokkolta a vagyonát olyan orosz milliárdosoknak, akik az szankciós listáján szerepelnek az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt.

A fiumei kikötőben tartózkodó Royal Romance nevű luxusjacht értéke 180 millió dollár,

és a lap szerint Viktor Medvedcsuk, ismert ukrán üzletemberé, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként tartanak számon. A másik két hajó tulajdonosáról nincsenek információk.

Fotó: Anton Denisov / Sputnik / AFP

Egy bródi (Slavonski Brod) cég számláját is zárolták a hatóságok. A Đuro Đaković (Djuro Djakovics) termoenergetikai kft. tulajdonosa, Alekszej Mordasov az egyik leggazdagabb orosz – írta a lap.

Hozzátette: megbízható források szerint Zágráb még három hajót tervez lefoglalni, valamint további hat orosz érdekeltségű vállalat számláját zárolni.

A lap tudomása szerint a pénzügyminisztérium próbál Brüsszellel egyeztetni arról, hogy a Horvátországban tevékenykedő orosz érdekeltségű vagy tulajdonú cégek hogyan tudnának tovább működni.

A szankciók célja nem az, hogy megszűnjön az vállalkozás, amely nem kapcsolódik közvetlenül az orosz tulajdonoshoz, hanem, hogy számára elérhetetlenné tegyék a gazdasági erőforrások, illetve a magántulajdon használatát – nyilatkozta egy meg nem nevezett horvát forrás a lapnak.

Nem a horvátok az elsők, akik elkezdték elkobozni az orosz jachtokat. Egy héttel ezelőtt Olaszország lefoglalta egy orosz oligarcha 578 millió dollár értékű jachtját, szerdán pedig a spanyol hatóságok tették meg ugyanezt a Crescent nevű megajachttal, amelyről úgy tudni, hogy Igor Szecsin, a Rosznyefty orosz olajipari vállalat nyugati szankciók által sújtott vezérigazgatójának a tulajdona.