Noha az végül nem terjesztette ki a szankciók hatályát az orosz energiahordozókra, az orosz olaj így is egyre nehezebben jut el a világpiacra, ami viszont azt is jelenti, hogy diszkontáron hozzá lehet jutni – írja a CNBC.

Ez kiváló lehetőséget nyújt az olyan olajimportőr országok számára, mint Kína, mely eddig is sokat vásárolt az oroszoktól, és India, amely korábban nem érdeklődött különösebben az ural néven kereskedett orosz olaj iránt. Szakértők szerint a kedvezmény mértéke hordónként akár 25-30 dollár is lehet, miután sokan eddig nem cserélték le korábbi beszállítóikat.

Fotó: ARUN SANKAR / AFP

A naponta több mint 4 millió hordónyi olajat importáló ázsiai ország számára tehát az olcsó orosz olaj csábító lehet, és csak márciusban már 6 millió hordónyi indult belőle útnak India felé, ami a teljes tavalyi volumen fele. Az olajigénye 80 százalékát importból fedező ország számára a kedvezményes árak kihagyhatatlanok, és Kínához hasonlóan India is tartózkodott az Ukrajnával szemben indított invázió elítélésétől az ENSZ-ben.

Tekintve, hogy az indiai hadsereg egyik legnagyobb beszállítója Oroszország, a Föld második legnépesebb állama egyébként sem képes könnyen szakítani Putyin országával, bármennyire is szeretné ezt a nyugati világ elérni. India így a jövőben euróban is fizethet például az orosz gázért – ellentétben Európával.

Kína lehet a másik ország, mely a bojkott, szankciók vagy éppen a kellemetlen visszhang miatt visszautasított orosz olaj nagy felvásárlója lehet, ráadásul számukra az is előny, ha jüanban is fizethetnek az energiahordozóért – igaz, erről a szaúdiakkal is tárgyaltak a napokban. A kínai gazdaság olajigényének kielégítése azonban a jelenlegi árakon igencsak drága, így a kedvezmények mindenképpen hasznosak lehetnek számára.

Kínának ráadásul a szankciók további eszkalálódásától sem kell tartani, hiszen iráni olajbeszerzései során már sikerült megtanulnia azt is, hogy hogyan lehetséges azokat kijátszani.