Az IHS Markit feldolgozóipari beszerzésimenedzser indexe a múlt hónapban 58,2 pontra süllyedt a januári 58,7 pontról, ami messze a növekedést jelző 50 pont felett van. Az ellátási láncok problémái csökkentek, de az árak továbbra is meredeken emelkedtek.

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Az elemző cég csütörtökön közli majd az összetett BMI-t, a mutató valószínűsíthetően 55,4 pontról 55,5 pontra emelkedik.

Joe Hayes, az IHS Markit vezető közgazdásza szerint a múlt hónapban alapvetően kedvező trendek érvényesültek az euróövezetben.

Az értékesítési lehetőségek a COVID járvány enyhülésével egyértelműen javultak a közösségben. A kereslet hat hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt, és a gyárak egyre nagyobb rendelésállományt halmoztak fel, aminek kiszolgálására folyamatosan növelik alkalmazottaik számát.

A töretlenül növő nyersanyagigény, és az ellátási láncok problémái megemelték a szállítási árakat, amit a gyárak a fogyasztókra hárítottak. A kibocsátási árindex 71,7 volt, igaz, alacsonyabb a januári 72,7 pontnál. Ugyanakkor ez a szám ismét emelkedhet, mivel az orosz-ukrán válság miatt a Brent nyersolaj ára feljebb került.

Több tagország BMI-jét is közölték. A német feldolgozóipari mutató 58,4 pont lett a januári 59,8 után, az olasz index 58,3 ponton áll változatlanul, a francia 57,2 pontot ért el, a januári 55,5 után.

A közép-európai régiót tekintve a lengyel feldolgozóipari mutató 54,7 pont lett, a januári 54,5 pont után.

Emellett a brit BMI dinamikusan nőtt, 56,9 pont lett, míg januárban 54,5 ponton állt.