Világszerte harmincöt generikus gyógyszergyártó fogja elkészíteni a Pfizer Covid-19 szájon át szedhető vírusellenes Paxlovid tablettájának olcsó változatát, hogy 95 szegényebb országot el lehessen látni a készítménnyel – közölte csütörtökön a Medicines Patent Pool (MPP).

Fotó: Jakub Porzycki / AFP

A Paxlovid várhatóan fontos eszköz lesz a Covid elleni küzdelemben, miután egy klinikai vizsgálat során

mintegy 90 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés valószínűségét a magas kockázatú betegeknél.

Ez lényegesen jobb, mint a Merck rivális vírusellenes tablettájának, a molnupiravirnek a klinikai vizsgálati eredményei.

A Merck saját hatáskörben és az MPP licencén keresztül több tucat gyógyszergyártóval kötött már megállapodást a tabletta előállítására, és egyes országokban már kaphatók a generikus változatok.  

A Pfizer és az MPP egyelőre nem számít arra, hogy a szerződött gyógyszergyártók közül bármelyik is képes lesz az év vége előtt jelentős mennyiségben Paxlovidot előállítani.

A 35 vállalat 12 országban található, közöttük van a világ legnagyobb generikus gyártóinak egy része, mint például az izraeli Teva Pharmaceutical, az indiai Sun Pharmaceutical Industries és az amerikai Viatris. 

A Pfizer nem kap jogdíjat a gyógyszer generikus változatainak értékesítéséből, amíg a Covid-19-et az Egészségügyi Világszervezet továbbra is "nemzetközi aggodalomra okot közegészségügyi vészhelyzetnek" minősíti.