A Google volt vezérigazgatója és elnöke, Eric Schmidt elmondása szerint bár egy kisebb összeget már fektetett kriptovalutákba, azonban a technológiában őt elsősorban nem a virtuális valuta érdekli, hanem a Web 3.0 – amit az internet blokklánc technológián alapuló új vállfaja ,és olyan fogalmakat foglal magába, mint a decentralizáció és a token-alapú közgazdaságtan.

Hihetetlenül sok lehetőséget rejt az internet új modellje, ahol Ön, mint egyén szabhatja meg személyazonosságát és nincs központosított felügyelet– mondja a 67 éves Schmidt a CNBC-nek.

El tudja képzelni, hogy milyen sokat jelentett volna a decentralizáció, amikor 25 éves voltam?

A Web 3.0 elnevezést egyes szakértők egy újfajta internetes szolgáltatásként találták ki, amely decentralizált blokkláncok felhasználásával épül fel. Az ötlet, legalábbis elméletben, egy olyan rendszer kiépítése, ahol néhány vállalatnak – például a Google-nek, amelyet Schmidt segített átváltani egy Szilícium-völgyi induló vállalkozásból globális technológiai behemóttá – sokkal nehezebb lesz ellenőriznie a nagy mennyiségű adatot a világhálón.

Google Chrome 100
Fotó: Google

Schmidt 2001 és 2011 között dolgozott a Google vezérigazgatójaként, amikor a vállalat egyik legjelentősebb növekedési időszakán ment át. Ezt követően 2017-ig ügyvezető elnökként, majd 2020-ig műszaki tanácsadóként dolgozott. Jelenleg nettó vagyona 20 milliárd dollár, amivel a világ 80. leggazdagabb embere a Forbes szerint.

De ha most kezdene szoftvermérnökként, elmondása szerint elsősorban mesterséges intelligencia algoritmusokkal és a Web 3.0 technológiával foglalkozna.

Nagyon érdekes a közgazdaságtana. És a platformok is, és a használati mód is. Bár még nem működik, de biztos vagyok benne, hogy fog– mondja Schmidt.

Schmidt szerint a mai blokklánc technológiával – konkrétan a bitcoinra hivatkozva – az a probléma, hogy az emberek az ilyen rendszerekkel töltött idő nagy részét arra fordítják, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy senki sem támadja meg őket. A volt vezérigazgató szerint hihetetlenül pazarlóak az emberek.

A volt vezérigazgató egyetlen konkrét kriptovalutát sem nevezett meg, amelyeket jelenleg birtokol, megjegyezve, hogy még csak most kezdte a kriptobefektetéseit. Mióta elhagyta a Google-t, ideje nagy részét jótékonysági erőfeszítésekkel töltötte Schmidt Futures kezdeményezésén keresztül, ahol alapkutatásokat finanszíroznak feleségével olyan területeken, mint a mesterséges intelligencia, a biológia és az energia.

 

Tavaly társszerzője volt a „The Age of AI” című könyvnek, ahol Henry A. Kissingerrel és Daniel Huttenlocherrel közösen fejtegették a mesterséges intelligenciát, és annak hatását az emberi társadalomra.

Majd Decemberben a San Francisco-i székhelyű Chainlink Labs kutatási kezdeményezés stratégiai tanácsadója is lett, amely blokklánc technológiát használ „okos szerződések” létrehozására, amelyek elősegítik a „gazdasági méltányosságot, átláthatóságot és hatékonyságot”– olvasható a kezdeményezés honlapján.