Megválik orosz vadászrepülőitől Szerbia, ezt Alekszandr Vucsics szerb államfő jelentette be a Bloomberg cikke szerint. A tervek szerint a kieső gépeket Franciaországból pótolják majd: legalább 12 Rafale gépet vásárol Belgrád, de végül ennek duplája is lehet a flotta. 

A Rafale gépeket a Dassault gyár készíti. Vucsics szerint 12 új Rafale-t vennének a gyártótól és másik 12 használt Rafale gépet pedig egy másik országtól szereznének be, amellyel már tárgyalnak. Erről azonban az elnök nem osztott meg több részletet. 

A Bloomberg megjegyzi: a szerb elnök – akit múlt vasárnap újraválasztottak – egyelőre ügyes billegő politikát folytat, amellyel egyrészt jó viszonyban akar maradni Oroszországgal, de közben egyre inkább szeretne közeledni az Európai Unióhoz is. Az Oroszország ellen bevezetett EU-s szankciókat éppen emiatt ugyan nem léptette érvénybe, de az ENSZ-ben Oroszország ellen szavazott. 

Fotó: COSTAS BALTAS / AFP

Ennek a politikának lehet a következő állomása a francia vadászgépbeszerzés, amellyel a Nyugat szemében kínossá vált szovjet hadiipart sikerülne leselejtezni. 

Szerbia emellett nagyban tárgyal Törökországgal is, hogy Bayraktar harci drónokat vásároljon Ankarától. Ebben az ügyben még nem született megállapodás.