A Nepáli Turisztikai Hivatal (NTB) igazgatója, Nandini Lahe-Thapa bizakodóan mondta a Deutsche Wellének, hogy az idei év eleje óta már több turista érkezett, mint 2021 egészében. A szektor azonban tart a munkahiánytól, az ukrajnai háború fokozódó hatásaitól, valamint a környező országok növekvő fertőzésszámai miatt a járvány fokozódásától is.

Nepál
Fotó: Shutterstock

Tavaly az NTB mintegy 150 ezer külföldi látogatót regisztrált, míg 2022 áprilisának első három hetében már közel 50 ezeren érkeztek, ami még mindig jóval elmarad a pandémia előtti szinttől. A bevándorlási minisztérium (DoI) adatai szerint 2019 első negyedévében mintegy 310 ezer turistát fogadtak, 2020 azonos időszakában pedig 220 ezret. A 2019-es évben összesen 1,3 millió külföldi látogatta meg az országot repülővel, amibe nem kalkulálták bele az India felől, szárazföldön érkezőket.

A nepáli Rastra Bank szerint az idegenforgalmi szektor a nepáli munkaerő körülbelül 20 százalékát foglalkoztatja, és 3 százalékkal járul hozzá a bruttó hazai termékhez.

Emellett a devizatartalékok körülbelül 5 százalékát teszi ki, szemben a külföldön dolgozó nepáli hazautalásainak körülbelül 60 százalékával, ami szintén nagyon megfogyatkozott az elmúlt években, mivel sok emigráns kénytelen volt hazatérni.

A visszatérést a hegymászók és túrázók vezetik. A turisztikai minisztérium szerint eddig idén több mint 870 külföldi hegymászó kért engedélyt a himalájai csúcsok mászására a tavaszi szezonban, amiből 300 engedélyt adtak ki a Mount Everest meghágására. A legtöbb kérelem Európából és az Egyesült Államokból érkezett.

Bár a korlátozások előtt a turisták többsége Kínából jött és négy közvetlen járat is közlekedett, a mostani szigorú zéró-Covid politika miatt kevésbé tudnak elszabadulni otthonról. Eképpen most elsősorban amerikai, brit, francia, német, valamint indiai állampolgárok látogatják az országot.

A helyi vállalkozók és vendéglátók örömmel látják a forgalom felélénkülését, azonban egyelőre hiányokkal küzdenek, mivel a munkavállalók többsége elhagyta az országot a járvány idején, vagy szakmát váltott. A bizonytalanságot fokozza még az orosz–ukrán háború és annak hatásai – dráguló energiaárak és utazási költések, valamint a repülési útvonalak átrajzolódása –, valamint a megszaporodó indiai koronavírus-fertőzésekről szóló jelentések is.

Sher Bahadur Deuba miniszterelnök kormánya a héten a devizatartalékok csökkenése és az növekedése miatt július közepéig teljes tilalmat rendelt el egyes luxuscikkek, köztük autók behozatalára.

Az utolsók között Új-Zéland is megnyitja határait

Május 1-jétől újra látogathatják az óceániai országot a vízummentességi országokból – köztük az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Szingapúrból – érkezők. Két év után megnyílnak a határok a beoltott utazók előtt, ha fel tudnak mutatni negatív tesztet az indulás előtt. Gyorstesztre is szükség lesz minden turistánál, amit megismételnek az utazás ötödik vagy hatodik napján. A határzárak előtt a turizmus a körülbelül 5,5 százalékát, azaz körülbelül 41 milliárd új-zélandi dollárt (28 milliárd dollárt) tett ki.