Nemzetközi gazdaság

Dollármilliárdokat költött már Ukrajna a háborúra

Először árulta el az ukrán kormány, hogy mennyit fordítottak fejlesztés helyett az orosz invázió kivédésére.

Ukrajna 245,1 milliárd hrivnyát (8,3 milliárd dollárt) volt kénytelen az Oroszországgal vívott háborúra költeni a fejlesztés helyett – mondta a Reutersnek adott interjúban Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter. Ez az első alkalom, hogy a kijevi kormány bepillantást enged az orosz invázió okozta költségekbe.

Az eredetileg fejlesztésre szánt pénzeszközökből finanszírozták többek között a fegyverek vásárlását és javítását, és ebből támogatták a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket is. A szociálpolitikai minisztérium hivatalosan 2,7 millió belső menekültet tart nyilván, de a valós szám ennek a többszöröse.

Fotó: Max Psibisevszkij


A kormány áprilisban csak a tervezett adóbevételek 60 százalékát szedte be, 

a hiányt a külföldi partnerektől kapott támogatásokkal 79,5 százalékra egészítették ki. Sürgősen szükségük van azonban a külföldi támogatás növelésére, mivel további dollármilliárdokat kénytelen vészkiadásokra fordítani. Ukrajna áprilisban közel kétmilliárd dollár külső finanszírozást kapott, amelyből 719 millió dollár segély. A február óta eltelt időszakban ez az összeg 5,4 milliárd, illetve 801 millió dollár. 

Ha nem vesszük figyelembe a külföldi segélyeket, akkor a május-júniusi bevételeket a tervezett 45-50 százalékára becsüljük, feltéve, hogy a helyzet nem romlik tovább – fogalmazott.

A nyolcmilliárd dollárt meghaladó háborús kiadás több mint egy hónapnyi állami összkiadásnak felel meg, a 2021. évi 62,28 milliárd dolláros éves kiadással mérve. Marcsenko elmondta, hogy Kijev különböző külső pénzügyi támogatásokról tárgyal, amelyekhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által indított különleges lehívási jogok (SDR) számláján keresztül szeretne hozzájutni. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy a támogatás minél nagyobb része segély legyen, hogy ezáltal is csökkenjen az országra nehezedő adósságteher. Kijev azonban elkötelezett amellett, hogy a hiteleket a háború ellenére törleszteni fogják, tette hozzá.

 

Nemzetközi Valutalap ukrán konfliktus
Kapcsolódó cikkek