Jóváhagyta a kormány szerdai ülésén azt a sürgősségi rendeletet, amely lehetőséget biztosít a a versenyszférában minimálbéren foglalkoztatottak bruttó bérének 200 lejes (15 572 forintos) emelésére, plusz adóterhek nélkül – írta az Agerpres. A hírügynökség beszámolója szerint a jelenleg minimálbéren foglalkoztatott munkavállalók mellett az intézkedés kedvezményezettjei közé tartoznak azok a személyek is, akiket a jogszabály hatályba lépése és 2022. december 31-e között alkalmaznak majd minimálbérrel. 

A 200 lejes béremelésre a dolgozóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, a vállalkozóknak pedig a járulékokat nem kell befizetniük az államkasszába. A román kormány ezzel a magas infláció miatt nehéz helyzetbe került dolgozókon akar segíteni, de a vállalkozókat is támogatni akarja. Jelenleg 2550 lej (198 540 forint) a bruttó minimálbér, a rendelet értelmében június 1-től a vállalkozók 2750 lejre emelhetik, de nem kötelező számukra.

A közalkalmazottakra nem vonatkozik a sürgősségi rendelet

– közölte Dan Carbunaru kormányszóvivő.

Nicolae Ciuca kormányfő beszédet mond a bukaresti parlamentben.
Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Az MTI emlékeztet: a most elfogadott rendelet a bukaresti kormány által egy hónappal ezelőtt megígért szociális intézkedéscsomag része.  A román kormány emellett rendeletet fogadott el a személy- és áruszállítók megsegítéséről, amelyek üzemanyagköltség-támogatásban részesülhetnek. Mintegy 3 ezer személy- és áruszállító vállalat összesen 300 millió lej (23,35 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásban részesül azzal, hogy vállalatonként legfeljebb 400 ezer euró értékben vásárolt üzemanyagért literenként 0,50 lejes (39 forint) költségmegtérítésben részesülnek.

Ezrével járnak Magyarországra tankolni Romániából

Üzemanyag-turizmus kialakulásához vezetett, hogy Magyarországon literenként 480 forintos ársapka érvényes a benzin és a gázolaj esetében, miközben e termékek Romániában megállíthatatlanul drágulnak. Méghozzá nem akármilyen mértékben: az elmúlt tizenkét hónap során 59 százalékkal nőtt a gázolaj ára Romániában, ami a legnagyobb arányú növekedés az Európai Unióban. 

Áprilisban 13,8 százalékra gyorsult Romániában az infláció, az üzemanyag csaknem 36 százalékkal került többe a tavalyi év negyedik hónapjához képest.

Hat és fél százalékkal nőtt a román GDP