Az első negyedévben Szlovákiában az országos bruttó átlagbér elérte az 1212 eurót, ami 2021 hasonló időszakához viszonyítva 7,8 százalékos növekedésnek számít. A Szlovák Statisztikai Hivatal szerint azonban 2020 második negyedéve után ismét bekövetkezett a reálbérek csökkenése, mivel a fogyasztói árak még ennél is gyorsabb ütemben növekedtek. 

Bratislava,,Slovakia,-,September,23,,2015:,Tourists,Walk,On,Michalska
Fotó: Shutterstock

Összességében az hatásától megtisztított reálbér 1,4 százalékkal mérséklődött. A pénzromlás éves üteme a májusban történelmi csúcsra, 12,6 százalékra szökött, fontos megemlíteni, hogy a szlovákokat nem védi ársapka az infláció hatásaitól. Az 1212 eurós átlagbér némileg csalóka, ugyanis a főváros és vonzáskörzete rendkívüli módon torzítja az átlagot. Pozsony megyében az országos átlag 1546 euró, miközben a második helyen álló Nagyszombat (Trnava) megye idevágó átlaga bő 400 euróval alacsonyabb, 1128 euró, a sereghajtó kelet-szlovákiai Eperjes (Presov) megye átlaga pedig 919 euró. Azaz Szlovákia nyolc megyéje közül egyedül a fővárosban haladja meg az átlagbér az országos szintet. 

Nem véletlen, hogy abban a térségben a legalacsonyabbak a keresetek, ahol a legmagasabb a munkanélküliek aránya. Szlovákiában e téren is szinte szakadéknyi különbségek mutatkoznak, hiszen míg Pozsony megyében az állástalanok aránya mindössze 2,5 százalék, addig a keleti Eperjes megyében 11,8 százalék. Ami az ágazati lebontást illeti, a legmagasabb bruttó átlagbért szokás szerint a pénzügyi és biztosítási ágazatban fizetik, az idei első negyedévben az összeg elérte a 2527 eurót – nem meglepő, hogy ez az az ágazat, ahol a bérek növekedési üteme lehagyta az inflációt. Az informatikában és az energiaszolgáltatásban is 2000 euró feletti az átlagkereset. A legtöbb munkavállalót foglalkoztató ágazatok közül az iparban 1272 euróra, a kereskedelemben 1132 euróra nőtt az átlagbér, az oktatásügyben pedig 1082 euró volt.