Az Egyesült Államok házigazdaként dönthet arról, hogy kiket invitál meg a csúcstalálkozóra. Így a demokratikus berendezkedés hiánya miatt nem hívta meg Kubát, Venezuelát és Nicaraguát sem, ami más országokat is feldühített. Andres Manuel Lopez Obrador, mexikói elnök közölte, hogy csak akkor hajlandó részt venni a csúcstalálkozón, ha a kontinens összes országa meghívást kap. Washington erre válaszul kizárta Venezuela és Nicaragua részvételét, de azt nem tudni, hogy Kuba végül képviselteti-e magát - írta meg a Reuters.

Agreement,Or,Negotiation,In,Politics:,Miniature,Figurines,Discussing,About,A
Fotó: Shutterstock

A legtöbb regionális vezető ugyan jelezte, hogy mindenképpen részt vesz a találkozón, de elemzők szerint a visszautasítások azt jelzik, hogy a latin-amerikai országok már nem hajlandók vakon követni az USA-t mint korábban. Amerikai tisztviselők szerint az Amerika-csúcs előrelépést fog hozni akkor is, ha egyesek nem vesznek részt rajta.

Joe Biennek mindenképpen kompromisszum késznek kell lennie, mivel komoly érdeke fűződik a szomszédaival való jó kapcsolathoz. A Közép-Amerika felől érkező migráció rekordszinten van ezzel pedig muszáj kezdeni valamit az USA-nak. Az elnök segítői azt állítják, hogy egy ambiciózus migrációs terven dolgoznak.

A migráció visszaszorítása mellett az Egyesült Államoknak szembe kell néznie azzal is, hogy Kína egyre több déli szomszédjával kezd kifejezetten jó kapcsolatot kialakítani.

Félő, hogy az Washington nem tudja tartani vezető gazdasági szerepét Latin-Amerikában, ha nem tesz valamit Peking betörése ellen. Egyes tisztviselők szerint az USA-nak egy átfogó kereskedelmi egyezményt kellene kidolgoznia a kontinens többi országával.

Az Egyesült Államoknak azért is fűződik érdeke a déli kapcsolatok javításához, mivel hozzáférést akar szerezni a Latin-Amerika alatt található kőolajkészletekhez. Ennek érdekében az USA kénytelen regionális kedvezményekkel és gesztusokkal az oldalára állítani a szomszédos országok vezetőit.