A török hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő okozta azt az erdőtüzet, amelyet most több mint háromezer tűzoltó és katasztrófavédő próbál eloltani. A Hürriyet beszámolója szerint mintegy 600 tűzoltóautót és 60 repülőt, illetve helikoptert vontak be a második napja tartó munkálatokba. Az oltáshoz a katonaság is csatlakozott már. Három tűzfészket azonosítottak a külföldi turisták által is gyakran látogatott török riviérán, mindhármat Marmalis városától nyugatra, alig 30 kilométeres távolságra.

A közösségi médiában terjedő felvételeken az látszik, hogy még a Marmalis melletti strandról is jól látható az erdőséget beborító füst.

Az erdőtüzek oltását nehezíti a tenger felől érkező szél, amely segíti a lángok gyors terjedését a szárazföld felé. A környékről csaknem 300 embert már evakuáltak, és a török belügyminiszter, Szulejman Szojlu is Muğla tartományba látogatott, hogy személyesen koordinálja a munkálatokat. A hatóságok szerdán egyszer már kijelentették, hogy sikerült megfékezniük a lángok terjedését, de az időjárás azóta ellenük fordult, és a heves szélben a tüzek újra erőre kaptak. Most megint úgy tűnik, a tűzoltók állnak nyerésre.

Tavaly nyáron sorozatos erdőtüzek pusztítottak a környéken, több mint 1700 négyzetkilométernyi erdőség perzselődött fel Antalya és Muğla tartományokban. Az erdőtüzek akkor kilenc emberéletet követeltek, é máig felbecsülhetetlen értékű károkat okoztak a környék élővilágában. A mintegy 200 tűzfészek oltása heteken át tartott, mert a török tűzoltóknak nem állt elegendő repülőgép és helikopter a rendelkezésükre, a partmenti területek megközelítése a szárazföld felől pedig sokáig szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt. Erről akkor többek között itt írtunk részletesebben:

Sikerült megelőzni a katasztrófát a török turistaparadicsomban

A délnyugat-törökországi Muğla tartományban pusztító tűzvész terjedését csak a Kemerköy hőerőmű határában sikerült megállítani. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, a közeli turistaparadicsomot kiürítették.