Az Európai Bizottság szerdán várhatóan jóváhagyja Lengyelországnak a koronavírus-járványt követően a gazdaság újjáépítésére irányuló több milliárd eurós tervét. A csomag elfogadását eddig a varsói jogállamisági gyakorlat miatt kialakult uniós vita akadályozta meg – számolt be róla a Reuters.

A tervezet értelmében Lengyelország 23,9 milliárd euró európai uniós támogatást kap, és 11,5 milliárdos kölcsönt is biztosít számára az EU.

A jóváhagyás valószínűleg szerda délután vagy csütörtök reggel történik meg – nyilatkozta név nélkül egy magas rangú uniós tisztviselő.
Attól, hogy aláírják a támogatási csomagot, még nem indulnak meg azonnal a kifizetések. Ehhez Lengyelországnak előbb teljesíteni kell néhány feltételt is, melyek közül több az ország igazságszolgáltatási rendszerének finomhangolásához kapcsolódik.

Passengers in protective face masks are seen in a tram painted with European Union colours  as the number of cases drops significantly in Krakow's Old Town, Poland on May 28, 2021. Coronavirus †lockdown is partially lifted as Poland managed to vaccinate about 15 million people and the number of Covid cases is low. Pubs and restaurants can now host outdoor guests and people do not need to wear face masks outdoors. (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto via AFP

Az uniós helyreállítási csomag jóváhagyása 2021 második negyedéve óta függőben volt, mert aggályok merültek fel az ország igazságszolgáltatásának a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párttól való függetlenségével kapcsolatban.

Hónapokig tartó tárgyalások után, és a bírósági rendszerben Lengyelország által végrehajtott első változtatásokat követően, azonban Brüsszelnek és Varsónak sikerült megállapodnia.

A segély folyósításához Lengyelországnak meg kell szüntetnie vagy meg kell reformálnia a bíróságok fegyelmi rendszerét, és el kell kezdenie a munkából eltávolított bírák visszahelyezését. Az Európai Bizottság ellenőrizni fogja a kifizetések megkezdése előtt, hogy ezeket végrehajtották-e a lengyelek.