Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke egy hónappal ezelőtt még úgy vélte, hogy a román gazdaságot nem veszélyezteti a visszaesés veszélye, sőt a meredek miatt aggódó lakosságnak hársfateát ajánlott nyugtatóként. 

1149463650 Mugur Isarescu, governor of Romani's central bank, pauses at the central, eastern and south-eastern European economies (CESEE) conference at the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt, Germany, on Wednesday, June 12, 2019. International Monetary Fund leader Christine Lagarde called on governments to de-escalate current trade disputes and instead work to fix the global system. Photographer: Andreas Arnold/Bloomberg via Getty Images
Mugur Isarescu nincs monetáris tapasztalat híján, immár 31. évét tölti a román jegybank élén    Fotó: Andreas Arnold / Bloomberg via Getty Images

Ma már sokkal borúlátóbban értékelte a kilátásokat. A BNR monetáris tanácsának szerdai ülését követően elmondta, a világgazdaságra, ezen belül Romániára is a stagfláció, vagyis a magas inflációval párosuló gazdasági stagnálás jelenti a legsúlyosabb kockázatot. „A ’70-es években már átéltem egy stagflációt, tíz évig tartott. 

Akkor nagyobb volt a sokk a mostanihoz képest, az egy dollárnál is alacsonyabb hordónkénti kőolajár hirtelen 10 dollár fölé ugrott” – emlékezett vissza a román közgazdász, aki 1990 óta, mindössze egyéves megszakítással irányítja a bukaresti jegybankot, amikor is 1999 és 2000 között Románia miniszterelnöke volt. 

Szerinte egyetlen ország sem teheti meg, hogy hirtelen, jelentős mértékben módosítson az alapkamaton a jelenlegi helyzetben, amikor az elmúlt évek represszív, alacsony kamatok jellemezte monetáris politikája után bekövetkezett a magas infláció, valamint az energiaárak emelkedése miatti sokk. Lépésről lépésre kell haladnunk, megvárva, amíg a csökkenő infláció és a szigorodó monetáris politika valahol találkozni fog – hangsúlyozta Isarescu. Elismerte, túl optimista volt, amikor korábban azt hitte, hogy a jegybank nem fogja 5 százalék fölé emelni az alapkamatot. Márpedig ez elkerülhetetlennek tűnik, ugyanis a BNR éppen szerdán emelte 100 bázisponttal, 4,75 százalékra az irányadó kamatot.

A román jegybank kormányzója úgy véli, nem csupán Romániában, hanem globális szinten is elkerülhetetlennek tűnik a gazdasági visszaesés. Románia esetében ugyanakkor szerinte a magas államháztartási hiány többletveszélyt rejt magában; a legfrissebb adatok szerint a deficit a 1,57 százalékát tette ki az idei első öt hónapjában, ami romló trendet jelez, hiszen az első négy hónap után a deficit még csak 1,23 százalék volt. 

Isarescu a jelenlegi helyzetben kerülendőnek tartja az adóemelést, mert azzal mélyítenék a recessziót – ezzel viszont éppen most ment szembe a számos adó- és áfaemelést bejelentő román kormány. Szerinte a válság közepette kulcskérdés az európai uniós helyreállítási alapból Romániát megillető 30 milliárd eurós keretösszegű program végrehajtása. Az ebben szereplő projektek ugyanis munkahelyeket teremtenek, és úgy ösztönzik a gazdaságot, hogy nem gerjesztik az inflációt.

Romania's President Klaus Werner Iohannis leaves the EU-Western Balkans summit at Brdo Congress Centre, near Ljubljana on October 6, 2021. - Western Balkan countries can expect reassurances but no concrete progress on their stalled bids for European Union membership when EU leaders meet today. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Klaus Iohannis köztársasági elnök szerint megszorításokkal nem lehet a ellen harcolni   Fotó: Ludovic Marin / AFP

Különben a BNR elnöke is utalást tett arra, hogy Románia megpróbálja elkerülni a megszorító intézkedéseket. Ezzel egybecsengő nyilatkozatot tett kedden Klaus Iohannis román államfő is, leszögezve: a bukaresti kormány nem tervez megszorító intézkedéseket, mert a háború okozta válságok idején az ilyen típusú döntések csak rontják a helyzetet. 

Az elnök előrebocsátotta, nem áll szándékában jóváhagyni egy, a 2008-as nemzetközi gazdasági válság idején Romániában végrehajtott megszorító intézkedéscsomagot, amelynek eredményei szerinte nem voltak jók. Iohannis ezzel arra utalt, hogy az akkori bukaresti kormány többek között a közalkalmazottak fizetésének 25 százalékos csökkentésével, elbocsátásokkal és áfakulcsemeléssel igyekezett kilábalni a recesszióból – mindhiába.