Egymás után állnak elő adócsökkentési javaslataikkal a Boris Johnson székére, illetve – pártelnöki és kormányfői – székeire pályázó tory miniszterek és képviselők. Az eddig kilenc ringbe szálló konzervatív politikus közül sokan tettek már olyan ígéretet, hogy csökkentik a magánszemélyek, a vállalkozások vagy mindkét kategória adóját.

Az elmúlt napokban egyébként jócskán kiszélesedett az esélyesek mezőnye, Rishi Sunak és Nadhim Zahawi volt, illetve jelenlegi pénzügyminiszter és Grant Shapps közlekedési miniszter is kampányt indított, akárcsak korábban Sajid Javid és Jeremy Hunt volt egészségügyi miniszter, Suella Braverman főügyész, Kemi Badenoch volt egyenlőségi miniszter és Tom Tugendhat képviselő – írja a BBC. Liz Truss külügyminiszter várhatóan a következő 24 órában indítja el kampányát.

A két volt egészségügyi miniszter, Sajid Javid és Jeremy Hunt, habár különböző ütemezésben, de mindketten ígéretet tettek a társasági csökkentésére.

Javid széles körű adócsökkentéseket ígért, többek között a társasági adó jövőre tervezett, 19 százalékról 25 százalékra történő emelésének elmaradását, és ehelyett az adó fokozatos, évi 1 százalékponttal 15 százalékra történő csökkentését tartja üdvösnek.

Ezenkívül előbbre kívánja hozni a jövedelemadó jövőre tervezett, 1 százalékpontos csökkentését, és törölni akarja a társadalombiztosítási járulék áprilisi emelését, amelyet egészségügyi miniszterként éppen ő vezetett be a brit tb és a szociális ellátás jobb finanszírozására.

Fotó: AFP

A BBC vasárnap reggeli műsorában Javid elmondta, hogy adótervei évi 39 milliárd fontba kerülnének – és ígéretet tett arra, hogy az elkövetkező napokban részletesen ismerteti ennek finanszírozását. Nem hiszek a finanszírozás nélküli adócsökkentésben. Ez egy ellentételezett javaslat– tette hozzá.

Eközben Jeremy Hunt, aki Theresa May és David Cameron miniszterelnöksége alatt volt egészségügyi miniszter, az őszi költségvetéshez egy rivális tervezetet terjesztett elő a társasági adó 15 százalékra történő csökkentésével. Megválasztása esetén öt évre befagyasztaná az iparűzési adót a legszegényebb területeken. Úgy véli azonban, hogy a jövedelemadó csökkentését a növekedéstől kell függővé tenni.

A Vasárnap Reggel című műsornak nyilatkozva elmondta, hogy „intelligens” adócsökkentési terve növekedést hozna, és tagadta, hogy még magasabbra emelné az inflációt. Hunt azt is elárulta, hogy ha ő lesz a kormányfő, akkor Esther McVey tattoni képviselőt – aki a kékgallérosok munkásosztálybeli szavazókat megcélzó csoportját alapította – tenné meg miniszterelnök-helyettesének.

Hunton és Javidon kívül Nadhim Zahawi is adócsökkentési javaslatokkal kampányol, hiszen – mint mondta – meg akarja kurtítani a magánszemélyek, a családok és a vállalkozások fizetési terheit is, Grant Shapps pedig a legszegényebbek személyi adójának visszavágását ígérte.

Shapps amúgy a Sky Newsnak nyilatkozva, kijelentette, hogy leállítaná a jövő évi társaságiadó-emelést, a jövedelemadót pedig 1 százalékponttal csökkentené, mégpedig „most azonnal”.

Ugyanebben a műsorban Tom Tugendhat, Tonbridge és Malling képviselője arról beszélt, hogy ő is hatályon kívül helyezné a társadalombiztosítási járulék emelését, és lejjebb vinné az üzemanyagokra kivetett „bénító” adókat is.

Fotó: AFP

Érdekes módon eddig egyedül a bukmékerek szerint legnagyobb eséllyel induló – ám állítólag Boris Johnson által megtorpedózni kívánt – jelölt, a hivataláról nemrég lemondott Rishi Sunak expénzügyminiszter nem ígért azonnali adócsökkentést. Persze ez még megtörténhet, hiszen Sunak egyáltalán nem beszélt tervezett gazdaságpolitikájáról.

A kiválasztás menetrendjét várhatóan a jövő héten jelentik be, a szabályokat meghatározó bizottság ugyanis hétfőn késő este ülésezik. Az eljárás várhatóan kétlépcsős lesz, a konzervatív képviselők egymást követő szavazási fordulókon keresztül két jelöltre szűkítik a mezőnyt, majd közülük a konzervatív párt tagjai választják ki a győztest.