Lettországban minden 18 és 27 év közötti férfi állampolgár számára bevezetik a sorkötelezettséget – írta az ország védelmi minisztériumának hétfői közleménye alapján a CNN.

Riga már korábban bejelentette, hogy valószínűleg meglépi ezt.

A balti állam minden férfi állampolgárának, aki ebbe a korosztályba esik, az elkövetkező öt évben választania kell a kötelező katonai szolgálat négy típusa közül:

  • államvédelmi szolgálat,
  • Nemzeti Gárda,
  • szakaszparancsnoki egyetemi tanfolyam
  • vagy alternatív szolgálat a belügyminisztériumban, az egészségügyi minisztériumban vagy a népjóléti minisztériumban.

A lehetőség nyitva áll az említett korcsoportba tartozó nőknek is, ők szintén e négy lehetőség közül választhatnak, azonban számukra nem kötelező a szolgálat, önkéntes alapon dönthetnek úgy, hogy védik a hazájukat.

Riga,,Latvia,-,August,27,,2020:,Latvian,Flag,On,The
Fotó: Shutterstock

Artis Pabriks védelmi miniszter a bejelentés kapcsán arról beszélt, hogy a lett lakosságnak fel kell ismernie, hogy a túlélés érdekében növelni kell a katonai kiképzésben részesült és harcra kész népesség arányát. A tárcavezető szerint a lakosság szélesebb körű kiképzésével arra az eshetőségre készülnek fel, hogy Oroszország bármikor megtámadhatja Lettországot.

Pabriks emlékeztetett, hogy a Krím 2014-es annektálása után jobban összpontosították fegyveres erőiket, és magasabb harckészültségi fokozatba állították a hadsereget. A februárban kitört orosz–ukrán háború figyelmeztető jelzés, hogy tovább kell fokozni harci képességeiket, és ki kell szélesíteni a hadsereg hátországát is.

Mindezek miatt arra kell összpontosítanunk, hogy növeljük azoknak a lett lakosoknak a számát, akik katonai konfliktus esetén képesek csatlakozni a védelmi erőkhöz

– érvelt a döntés mellett Pabriks.

A bővítés első szakaszának részeként a lett védelmi minisztérium 2023 januárjától önkéntes katonai kiképzést kínál a 18 és 27 év közötti lett állampolgároknak. A sorozást két szakaszban, januárban és júliusban szervezik meg. A tárca becslése szerint az első évben az Állami Védelmi Szolgálat csaknem ezer új katonát vesz fel soraiba (mindkét toborzási szakaszban 500-at). Nekik egyéves szolgálatot kell teljesíteniük, amelybe beletartozik az egy hónapos szabadság is.

Allied Forces Join Latvia In 'Crystal Arrow' NATO Military Exercise
Fotó: Paulius Peleckis / Getty Images

Az újoncok három hónapos alapkiképzésen, utána pedig három hónapos szakirányú tanfolyamon vesznek részt. A fennmaradó hónapokat az egységükbe való beilleszkedésre és a kollektív kiképzésre fordítják – részletezte a kommüniké.

A kiképzés idején havi 400 euróig terjedő fizetést, ingyenes étkezést és szállást biztosítanak a katonáknak.

A program célja, hogy öt év alatt a harcképes lakosság arányát 50 ezerre növeljék. Ebből 14 ezer katona teljesítene aktív szolgálatot, 16 ezer katona csatlakozna a Nemzeti Gárdához, 20 ezren pedig a tartalékos erők kötelékébe tartoznának.