Nemzetközi gazdaság

Ennyit ér az ársapka a családoknak

A valós uniós összehasonlítás céljából a GKI Gazdaságkutató Zrt. kiszámította, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2021-es fogyasztó kosarának súlyai alapján mekkora áremelkedést okoznának azok a termékek és szolgáltatások, amelyek árai jelenleg rögzítettek, ha valós piaci árakon kellene azokat megvásárolni – közölte a Piac & Profit

2015-höz képest Magyarországon a fogyasztói árak 31,2 százalékkal nőttek, amellyel a harmadik legmagasabb inflációjú uniós ország lett, tavaly novemberig pedig az első volt, mindez azt mutatja, hogy az ársapka nélkül jóval drágábbak lennének bizonyos termékek és szolgáltatások is.

A portál szerint az árak felszabadítása 

  • a földgáz esetében a fogyasztói árindexet 8,5 százalékponttal emelné, majd az üzemanyag következik 4,4 százalékponttal.
  • A villamos energia esetében a hatás 2,4 százalékpont, az élelmiszerek esetében pedig 1,9 százalékpont.
  • Az egyéb rezsielemek összességben 2 százalékpontot tennének hozzá a mért inflációhoz.
20220201 Budapest ÁrstopA kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej.Fotó: Bach Máté  (BPM)Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Összesen 19 százalékponttal nagyobb lenne az árak növekedése a mértnél, ami a júniusi 11,7 százalékos árindexet 31 százalék közelébe emelné. 

A Piac & Profit szerint a hazai és az uniós árindexek alakulását ez a számítás jobban tükrözi. Ennek alapján az élen álló Észtország 20 százalékos drágulási üteme nem is olyan magas. 

A GKI számítása szerint

egy főre vetítve az összes ár felszabadítása éves szinten 261 ezer forinttal, havi szinten fejenként 22 ezer forinttal terhelné meg a családi büdzsét. 

Ezen belül a földgáz piaci áron közel havi 10 ezer forint kiadástöbbletet jelentene fejenként (a földgázfogyasztóknál havi 15 ezer forint lenne az emelés). Az üzemanyagok piaci ára fejenként havi 5 ezer forinttal lenne több (a gépkocsihasználóknál ez havi 20 ezer forint többlet lenne gépkocsinként). A villamos energia egy főre jutóan havi 2800 forinttal (háztartásonként havi átlag 6 ezer forinttal) kerülne többe. Az élelmiszerek árrögzítése fejenként havi 2150 forinttal emelné a háztartási kiadásokat. A többi rezsielem egy főre vetítve havi 2100 forint többletkiadással járna a családoknak.

 

KSH GKI ársapka
Kapcsolódó cikkek