Kanada repülőgépen elküldte a hét végén Németországba a turbinát, miután befejezték rajta a javítást – jelentette hétfőn a Kommerszant című orosz napilap megbízható forrásra hivatkozva. Azonban további öt-hét nap kell ahhoz, hogy a gázvezeték karbantartása szempontjából kulcsfontosságú berendezés eljusson Oroszországba, és így is csak abban az esetben, ha semmiféle probléma nem merül fel a logisztikával és a határellenőrzésen. A lap szerint a turbinát hajóval, majd szárazföldön először Helsinkibe viszik, és 

várhatóan csak július 24-én érkezik meg a felhasználási helyére, a portovajai kompresszorállomásra, három nappal a vezeték karbantartásának tervezett befejezése után. 

Ráadásul további három-négy napos előkészületek szükségesek a turbina munkába állításához is. 

Siemens workers monitor a turbine rotor in a gas turbine in Berlin, Germany, 16 September 2016. Photo: Maurizio Gambarini/dpa (Photo by MAURIZIO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Maurizio Gambarini / DPA Picture-Alliance via AFP


A Kommreszant jelentését egyetlen érintett cég sem kommentálta. A Gazprom már a múlt héten kérte a turbinát gyártó Siemenst, hogy „készítse elő azokat a dokumentumokat, amelyek a kanadai és az európai uniós szankciós szabályozás figyelembevételével lehetővé teszik, hogy az Északi Áramlat 1. számára létfontosságú portovajai kompresszorállomás gázturbináját kivigyék Oroszországba”. 
A turbinaprobléma miatt az már bizonyosnak látszik, hogy a tervezett időben nem indul újra a gázszállítás a vezetéken, amely Németország gázellátásának 58 százalékát biztosítja. Európában azonban egyre többen tartanak attól, hogy utána sem, mert a nyugati szankciókra válaszul Vlagyimir Putyin orosz elnök a gázcsapok elzárásával válaszol majd. 

Moszkva már közölte, hogy a szállítások újraindítása a Nyugat intézkedéseitől függ, 

emlékeztetett a Deutsche Welle. A vezetéken már a munkálatok július 11-i megkezdése előtt is a szokásosnál 60 százalékkal kevesebb gáz érkezett Németországba.

Landiras, 2022/07/18. Terrible fires rage in Gironde, South West of France, during a new wave of heat which began on July 12, 2022. Almost 9000 Photography by Laurent Perpigna Iban / Hans Lucas.Landiras, 18/07/2022. De terribles incendies sevissent en Gironde, a la suite d une nouvelle vague de chaleur qui a debute le 12 juillet 2022. Photographie de Laurent Perpigna Iban / Hans Lucas (Photo by Laurent Perpigna Iban / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Erdőtüzek dúlnak a délnyugat-franciaországi Gironde-ban, egy új hőhullám idején, amely 2022. július 12-én kezdődött. 

Fotó: Laurent Perpigna Iban / Hans Lucas via AFP


A gázellátási problémák miatt Európa legnagyobb gazdasága már vészforgatókönyvekkel készül a télre, az árakat azonban most is az időjárás, a szokatlanul nagy hőség mozgatja a kontinensen. A hőmérséklet az Egyesült Királyság és Franciaország egyes részein rekordokat dönthet a hét elején, ami növeli a fogyasztást és ezzel az árakat. Az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén a pénteki 8,8, százalékos zuhanás után 

hétfőn délelőtt 3,3, százalékkal, megawattóránként 164,75 euróra ugrott a gáz ára.
A meleg nyárnak azonban pozitív hatása is van: a Bloomberg beszámolója szerint Németországban rekordmennyiségű energiát termeltek napelemekkel, és ezt kedden várhatón még túl is szárnyalják.