Fegyveres összecsapások törtek ki két városi milícia között Líbia fővárosában, Tripoliban péntekre virradóra, mindössze néhány nappal azután, hogy az ország a hónapokig tartó bénultság után újraindította az olajkitermelést és -exportot.

TRIPOLI, LIBYA - JULY 22: Security measures are taken after conflict between two armed groups in Tripoli, Libya on July 22, 2022. Hazem Turkia / Anadolu Agency (Photo by Hazem Turkia / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Hazem Turkia / AFP

A helyi média beszámolói szerint péntek reggelig legalább kilencen meghaltak és 25-en megsebesültek, miután civil járókelők is a Különleges Elrettentő Erők (SDF/Rada) és a Tripoli Forradalmi Brigádok (TRB) kereszttűzébe kerültek.

Bár az összecsapások végső indítéka egyelőre még tisztázatlan, a líbiai média feltételezései szerint a harcok a TRB egyik tagjának elrablása és területfoglalások miatt robbantak ki, amelynek során az SDF átvette az ellenőrzést a TRB egyes pozíciói felett.

A tripoli Mitiga-repülőteret lezárták, a járatokat a misratai repülőtérre irányították át.

Péntek kora reggelre az összecsapások a védelmi minisztérium erőinek beavatkozását követően állítólag elcsitultak, bár megfigyelők még mindig szórványos lövöldözést hallanak az utcákon.

A líbiai Elnöki Tanács pénteken közleményt adott ki, amelyben felszólította a feleket, hogy hagyják abba a lövöldözést és térjenek vissza főhadiszállásukra - írja az Oilprice.com hírportál.

Egyes médiumok azzal vádolták Abdul Hamid Dbeibah ideiglenes miniszterelnököt, hogy túlságosan engedékeny a milíciákkal szemben, amelyeket a kormány az olajbevételekből támogat.

Az összecsapásokra azután került sor, hogy Kalifa Haftar tábornok, a keleti országrész erős embere - akinek erői az ország számos olajipari létesítményét ellenőrzik - és egykori ellensége, Dbeibah ideiglenes miniszterelnök megegyezett a Nemzeti Olajtársaság (NOC) vezetésének leváltásáról és az olajexport újraindításáról. Az alku és szövetségeseik pálfordulása megingatta számos milícia helyzetét Tripoliban, amelyek most a pozíciókért harcot indítottak.

Szerdán egyébként megérkeztek az első tartályhajók Líbiába, hogy az exportra szánt olajat berakodják.

Az ország most arra számít, hogy 10 napon belül megduplázza a nyersolaj kitermelését, napi 1,2 millió hordóra, feltéve, hogy nem tör ki újabb, széles körű erőszakhullám a frakciók a hatalmi acsarkodása miatt.