Nemzetközi gazdaság

Ahogy ígérték, Oroszország hétfő reggel elzárta az Északi Áramlatot

Megkezdődtek az előre bejelentett karbantartási munkálatok, várhatóan tíz napig tart a javítás.

Megkezdődött a Németországot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat 1. gázvezeték tervszerű leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez. A vezetéket üzemeltető Nord Stream AG szóvivője a német dpa hírügynökségnek elmondta, hogy az előre bejelentett ütemtervnek megfelelően az évi rendszeres karbantartási munkálatok miatt reggel 6:00 órakor megkezdték a gázszállítás fokozatos csökkentését. A teljes leállítás több órába telik.

Eldőlt: biztosan visszaadja az oroszok „kikönyörgött” turbináját Kanada

Hiába szerették volna megakadályozni az ukránok, mégis visszakerülnek a kijavított alkatrészek Európába.

Az üzemeltető cég szerint a munkálatok július 21-ig tartanak. Ez alatt a tíz nap alatt nem szállítanak gázt a vezetéken keresztül Németországba. A tájékoztatás szerint a biztonsági rendszereket, az áramellátást, a tűz- és gázvédelmet, valamint az elzáró- és szigetelőszelepeket ellenőrzik, és szükség esetén javítják vagy kalibrálják.

08 July 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 1 Baltic Sea pipeline and the transfer station of the OPAL long-distance gas pipeline (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung - Baltic Sea Pipeline Link). The Nord Stream 1 Baltic Sea pipeline, through which Russian natural gas has been flowing to Germany since 2011, will be shut down for around ten days on July 11, 2022 for scheduled maintenance work. Photo: Jens Büttner/dpa (Photo by JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Jens Buttner / AFP

Szoftverfrissítéseket is végeznek a vezeték irányítórendszerében. 

A gázvezetéket felügyelő hatóság, a szövetségi hálózati ügynökség, a Bundesnetzagentur szerint a munkálatok nem közvetlenül a vezetéken, hanem a kompresszorállomásokon, például Lubminban zajlanak majd. Normális körülmények között a munkálatokat a tervezett határidőn belül be lehet fejezni – közölte az ügynökség. Az eddigi tapasztalatok szerint a karbantartási munkák tényleges időtartama időnként kissé eltér a tervezettől. 

Befékezhet az európai gáztárolás

Az európai gáztárolókban 61 százaléknyi gáz gyűlt össze, a hiányzó mennyiséghez egyre nehezebben jutnak hozzá az országok.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter többek között aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország a karbantartás befejezése után sem fogja megnyitni a gázcsapot. Az orosz Gazprom állami vállalat júniusban technikai problémákra hivatkozva erősen visszafogta a szállítás mennyiségét. A szövetségi hálózati ügynökség számítási modelljei szerint a tartós leállás télen gázhiányhoz vezethet Németországban.

 

ellátás gázszállítás Északi Áramlat javítás karbantartás
Kapcsolódó cikkek