Nem érte még el a csúcsot az az Egyesült Államokban: júniusban éves bázison az elemzők által várt 8,8 százalék helyett 9,1 százalék lett a májusi 8,6 százalék után. Az előző hónaphoz képest 1,3 százalékos a növekedés a várt 1,1, helyett, a májusi egy százalék után. A maginfláció éves összehasonlításban 5,9 százalékra csökkent a májusi hat százalékról, de így is meghaladja az 5,7 százalékos elemzői várakozásokat. Havi összevetésben 0,7 százalékot mértek az előző havi 0,6 százalék után; elemzők azt várták, hogy ez a szint marad.

NEW YORK, NY - JULY 4TH: The Statue of Liberty and Empire State Building are seen as 4th of July is celebrated in New York City, United States on July 4, 2022. Tayfun Coşkun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coşkun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Tayfun Co≈ükun / Anadolu Agency via AFP

Az infláció további alakulását illetően közgazdászok figyelmeztetnek, hogy ez attól függ, mi történik az energiaárakkal, amit egyelőre nem lehet tudni. Július eleje óta a West Texas Intermediate kőolajfajta ára a határidős jegyzésekben kilenc, a benziné pedig 7,6 százalékkal csökkent. Az amerikai kutakon az ólmozatlan benzin június 14-én rekordot döntött 5,016 dolláron gallononként, azóta pedig 4,65 dollárra esett vissza. A CNBC a Bank of America amerikai gazdaságért felelős vezetőjét, Michael Gapent idézte, aki szerint az év későbbi részében derül ki, jut-e újabb csúcsra az infláció. 

Ezt nem zárhatjuk ki teljesen. Nem tudjuk, hogyan reagálnak az energiapiacok az orosz olajra bevezetett európai embargóra. Nem tudjuk, hogy az európaiak mennyire szigorúan fogják betartani a saját határidejüket 

– hangsúlyozta.
Elemzői vélemények szerint azonban a következő négy-hat hónapban a feszes és az alapanyag-kínálat szűkössége miatt továbbra is viszonylag magas maradhat az infláció. Ennek alapján arra számítanak, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve júliusban is 0,75 százalékponttal szigorít.