A Kínát sújtó szárazság és hőhullám zavarokat okozott az áramellátásban, így Szecsuan tartományban több elektromosautó-töltő állomást is le kellett kapcsolni – írja a Bloomberg.

Tesla builds 1,700 super chargers in China
Fotó: Imaginechina via AFP

A Nio okostelefonos alkalmazásában pedig azt látható, hogy több töltőállomás nem működik a tartomány két nagyvárosában, Csengtuban és a közeli Csungkingban. 

A cég szerint a tartósan magas hőmérséklet miatt a hálózat súlyosan túlterhelt, és nem tudják biztosítani a töltőpontok működését.

Helyi sajtóértesülések szerint a Nio riválisa, a Tesla több mint egy tucat töltőállomást kapcsolt le, illetve korlátozta működésüket a két városban. Jelenleg kettő üzemel teljes intenzitással, és azok is csak éjszaka.

A Nio arra kéri a szecsuani felhasználókat, hogy szeptember 20-ig osszák meg egymással az otthoni töltőiket. Egyes Nio-tulajdonosok szolidaritásból a feltöltött akkumulátoraikat a csereállomásokon majdnem lemerültekre cserélik, így segítenek társaiknak.

A Délnyugat-Kínában található, tengerparttal nem rendelkező, 83 millió lakosú Szecsuan nagymértékben függ a vízenergiától.

A tartomány energiaszükségletének közel 80 százalékát vízerőművekkel állítja elő, így a régió áramellátása, ezzel pedig gazdasága erősen ki van téve a hőhullámoknak és a szárazságnak. Mivel a hőmérséklet két hete 40 Celsius-fok felett van, és régió vízforrásai elapadóban vannak, Szecsuan energiaválsággal néz szembe, és kénytelenek voltak áramkorlátozásokat bevezetni.

A Teld New Energy, amely a távol-keleti országban közel 300 ezer töltőoszlopot üzemeltet, arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt ellenőrizzék, hogy a szolgáltatásuk működik-e, vagy sem, mivel a helyi energiaügyi hatóságok egyes létesítmények leállítását kérték. A vállalat kedvezményes árat kínál azoknak a autósoknak, akik nem csúcsidőben, hanem késő este vagy kora reggel töltik a járművüket.

A szecsuani áramkimaradások tovább súlyosbították a gyártók, köztük a Toyota és a kiugró nyereségadatot tartalmazó második negyedéves gyorsjelentését szerdán publikáló  Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) akkumulátorgyártó vállalat gondjait, amelyek kénytelenek üzemeket bezárniuk. Más cégek is hasonló lépésekre kényszerülnek, az energiahiány miatt a csungkingi bevásárlóközpontok nyitvatartási idejét is korlátozták.