Nemzetközi gazdaság

Az Exxontól vásárolt gázmezőt a román gázvállalat

A fekete-tengeri lelőhely másik tulajdonosa az OMV, a lelőhelyen akár 42-84 milliárd köbméternyi gáz is lehet.

A román Romgaz állami gázvállalat megszerezte a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű földgázmező 50 százalékos részesedését az ExxonMobiltól, miután a két cég közötti tranzakció lezárult – közölte hétfőn a Romgaz a bukaresti értéktőzsdén.

Konskie,,Poland,-,August,04,,2018:,Exxon,Mobil,Website,Displayed
Fotó: Shutterstock

A két cég által májusban aláírt szerződés értelmében a a román vállalat 1,06 milliárd dollárt fizetett az amerikai vállalatnak a részesedés megszerzéséért. A gázmező másik tulajdonosa az osztrák OMV. Az Exxon 2008-ban írt alá megállapodást az OMV Petrommal, amelynek értelmében közösen kutatták fel a földgázlelőhelyt.

Az együttműködés sikerrel járhatott, hiszen 2012-ben a két cég bejelentette, hogy mintegy 42-84 milliárd köbméternyi földgáz lehet a román parttól 170 kilométernyire lévő mélytengeri térségben. 

Azonban az Exxon azóta több gázmezőtől is megvált a térségben, köztük a romániaitól is.

Virgil Popescu román energiaügyi miniszter hétfőn üdvözölte a tranzakció lezárását, és reményét fejezte ki, hogy a két vállalat mielőbb dönt a kitermelés elkezdéséről. Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója múlt csütörtökön azt mondta, hogy az általa vezetett vállalat várhatóan 2023 közepén dönt a kitermelés sorsáról.

 

ExxonMobil Románia Romgaz gáz gázmező
Kapcsolódó cikkek