Nemzetközi gazdaság

Berobbanhat az iráni olajbiznisz: ömölhet a fekete arany Európába

Irán ugorhat be Oroszország helyére a kieső európai olajpiacra, de erre még az Egyesült Államoknak is rá kell bólintania.

A közel-keleti Irán töltheti be Oroszország helyét az európai olajpiacon, már ha sikerül aláírni az évek óta húzódó atomalkut, vagyis az üzletre még annak az Egyesült Államoknak is rá kell bólintania, amelyik évekkel ezelőtt kitáncolt az alkuból. 

Torchères de puits de pétrole à Ahvaz
Fotó: Michael Serraillier / Getty Images

Az elmúlt négy évben azóta nem sikerült előrelépést elérni, egészen az elmúlt hetekig, amikor végre tárgyalóasztalhoz ültek a felek Bécsben. A megállapodás a jelek szerint már célegyenesben van, ez pedig rögtön megszüntetné az Irán elleni szankciókat, egyúttal jelentősen lefaragná a magas világpiaci energiaárakat. 

Célegyenesben az iráni atomalku, fellélegezhet az olajpiac

Az Irán elleni szankciók feloldása után lejtőre állhatnak az energiaárak.

Sőt, Európának azért is lenne jó a minél hamarabbi megállapodás, mert ez esetben lenne mivel kiváltani az orosz–ukrán háború miatt kivetett embargó következtében kieső orosz olajat, amelynek importálását a legtöbb EU-tagország az év végéig teljesen leállítja. 

A terv azért is meglepő, mert Teherán legfőbb szövetségese éppen Oroszország, márpedig pont Moszkvát ütnék ki az olajpiacról. 

Ugyanakkor érthető is lehet a döntés, mert ezzel Oroszország az ázsiai piacra zavartalanabbul szállíthatna, nem kellene árversenybe bonyolódnia Iránnal. 

A Bloomberg értesülései szerint Irán elsősorban a régi európai partnereit keresheti meg, vagyis Görögországgal, Olaszországgal, Spanyolországgal és Törökországgal állapodhat meg az olajszállításokról. A szankciók bevezetése előtt ezek az országok átlagosan naponta 600 ezer hordó iráni olajat vásároltak. Még ha eléri is ezt a mennyiséget gyorsan a szállítás, akkor is csak az orosz olajszállítások nagyjából felét teheti majd ki. 

 

Az iráni olaj hasonló az orosz Urálhoz, így nem kellene jelentősen átállítani az eddig utóbbira ráálló európai finomítókat. Emellett az iraki olaj is lehet még egy alternatíva a finomítóknak. Irán várhatóan Európába – az ázsiai piaccal ellentétben – teljes áron értékesítené a fekete aranyat, ezzel az ország gazdasága is óriási lendületet kaphatna. 

 

 

 

olajár olajszállítás olaj Irán
Kapcsolódó cikkek