Tajvan súlyos katonai és gazdasági nyomás alá került Peking részéről Nancy Pelosinak, az amerikai képviselőház elnökének tajpeji látogatása után. Bár politikai téren Washington a sziget legfontosabb szövetségese, gazdaságilag azonban jobban függ Kínától, amely Tajvant az ország részének tekinti. Az Egyesült Államok sem ismeri el független országként Tajvant, ám a háttérben nem hivatalos kapcsolatokat tart fenn a szigetországgal. 
Az utóbbi időben Tajvan üzleti és gazdasági kapcsolatai annyira megnőttek Kínával és Hongkonggal, hogy a régió lett már messze a sziget legnagyobb kereskedelmi partnere. Számos nagy tajvani vállalat működtet gyárakat kínai területen még a csúcstechnológiai iparágakban is, például a világ legnagyobb csipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), valamint az Apple beszállítója, a Foxconn.

(220409) -- TIANJIN, April 9, 2022 (Xinhua) -- A container is loaded at the Beijiang Port Area of Tianjin Port in north China's Tianjin, April 9, 2022. North China's Tianjin Port handled approximately 4.63 million 20-foot equivalent units (TEUs) of containers in the first three months of 2022, up 3.5 percent year on year.
   The throughput figure marks a record high for the port compared to the same period in previous years, according to the port's operator.
   Despite negative impacts brought by the COVID-19 resurgence, the port has rolled out a series of prevention and control measures to safeguard smooth operation. (Xinhua/Sun Fanyue) (Photo by Sun Fanyue / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Sun Fanyue / Xinhua via AFP


Kína Tajvan legnagyobb kereskedelmi partnere, a kétoldalú forgalom tavaly 273 milliárd dollárt tett ki, ami a teljes tajpeji külkereskedelmi forgalom 33 százaléka

 – idézte a CNN a hivatalos adatokat. Kína és Hongkong adta a tajvani 42 százalékát – az Egyesült Államok mindössze 15 százalékot. A CNBC beszámolója szerint a tajvani kivitel értéke a régióba elérte a 188,91 milliárd dollárt, és ennek több mint felét elektronikai alkatrészek tették ki, amelyeket az optikai berendezések követtek. 

Még Tajpej Délkelet-Ázsiába irányuló exportja is nagyobb volt az Egyesült Államokba irányulónál: az előbbi 70,25 milliárd dollár, utóbbi pedig 65,7 milliárd dollár volt 2021-ben. 

A tajvani fő forrása is Kína és Hongkong 22 százalékos részesedéssel. Az Egyesült Államok Japán, Európa és Délkelet-Ázsia mögött az ötödik helyre szorult mindössze tíz százalékkal.
A tajpeji pénzügyminisztérium statisztikája szerint az elmúlt öt évben a Kínából származó import mintegy 87 százalékkal nőtt, szemben az amerikai 44 százalékos növekedésével. 

Az exportnövekedés az egyetlen terület, amelyen Washington megelőzi Pekinget: a Kínába irányuló 2016 és 2021 között 71 százalékkal nőtt, az amerikai viszont 97 százalékkal, vagyis majdnem megduplázódott. 

Amerikai kormányzati adatok szerint Tajvan elsősorban elektromos gépeket, járműveket, műanyagot, valamint vas- és acéltermékeket szállít. A tajvani vállalkozások tavaly 200,1 milliárd dollár értékben kaptak amerikai exportmegrendeléseket, számolt be az amerikai kongresszusi kutatószolgálata.

Close,Up,Of,Asian,Male,Technician,In,Sterile,Coverall,Holds
Fotó: Shutterstock


A CNBC arra is emlékeztetett, hogy a 2020-as eredménye szerint mintegy 157 900 tajvani lakos élt Kínában, ami nagyjából hét százalékos csökkenést jelent az előző évtizedhez képest. Tajvan teljes lakossága két éve 23,6 millió fő volt, valamivel kevesebb, mint Sanghaj akkori, nagyjából 25 milliós lakossága. Tajvan gazdasága azonban nagyobb, mint Sanghajé, a hivatalos adatok szerint tavaly mintegy 781,58 milliárd dollárt tett ki utóbbi 680,31 milliárd dollárjával szemben. Összehasonlításképpen tavaly Sanghaj adta Kína GDP-jének a 3,8 százalékát.
Peking Pelosi látogatására reagálva a katonai mellett gazdasági lépéseket is tett: betiltották több termék, például a grapefruit, a citrom, a narancs és egyéb citrusfélék, valamint a fehér sertefarkú hal és a fagyasztott fattyúmakréla behozatalát, valamint a félvezetőgyártáshoz kulcsfontosságú homok kivitelét. Utóbbi azért fontos, mert Tajvan világvezető a félvezetők gyártásában, amelyek gyakorlatilag minden modern elektronikus termék alapvető alkatrésze.