Meglepetésadatot közölt szerda reggel a román statisztikai hivatal (INS), eszerint 5,8 százalékkal nőtt Románia gazdasága az idei év első hat hónapjában. A második negyedévi előrelépés némileg meglepő, miután sok makrogazdasági mutató egyáltalán nem nézett ki jól a jelentés előtt. Idén a második negyedévben az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal, 2021 azonos negyedévéhez képest pedig 5,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék – derül ki a statisztikai adatokból.

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

A fogyasztók kiskereskedelmi költése (amely a 70 százalékát teszi ki) az első fél évben 5,2 százalékra lassult a magas közepette. A HotNews.ro emlékeztetett arra, hogy a BRD befektetőknek szóló jelentése szerint a háztartások fogyasztása egyre inkább kuflladóban van, mivel a világjárvány idején elért megtakarítások kimerülnek, a vásárlóerő erodálódik, szigorodnak a pénzügyi feltételek, és nő a gazdasági bizonytalanság. A dokumentum ennek megfelelően azt is leszögezi, hogy a lakossági fogyasztás kedvező dinamikáját igen nehéz lesz fenntartani, különösen, ha az adózásban bekövetkező változások megvalósulnak, és a munkaerőpiaci feltételek romlanak.

Az ipari termelés is enyhén csökkent az év első felében, negatív havi teljesítmény mellett. Júniusban a zsugorodás csaknem 5 százalékos volt 2022 májusához képest. A feldolgozóipar számos akadállyal néz szembe – az euróövezet (a fő exportcélország) gazdasági tevékenységének látható lassulásától kezdve az ukrajnai háborúig, amely súlyosbítja a problémákat – alkatrészhiány, nyersanyagárak stb. – többek között olyan kulcságazatok esetében, mint az autóipar és a kapcsolódó gyártási területek.

Az építőipari tevékenység az első négy hónapban erősen lelassult, május után félénk élénkülés következett be. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a megélhetési költségek, a kamatok és a lakásárak emelkedése befolyásolja a lakáskeresletet.

A világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások 2022. március eleji feloldása hozzájárult a vállalatoknak szánt (25 százalékos növekedés az első öt hónapban) és a háztartásoknak szánt (közel 40 százalékos) piaci szolgáltatások dinamizmusához.

Az Eurostat adatai szerint Lettországban, Litvániában és Portugáliában gazdasági visszaesés volt tapasztalható a második negyedévben, míg Németországban stagnált a gazdaság (nullaszázalékos növekedés).

Beleszeretett Romániába a külföldi tőke

Huszonegy százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások.