Nemzetközi gazdaság

Koreai tankokkal erősíti hadseregét Varsó

Az orosz–ukrán háború okozta fenyegetés miatt több európai ország is számottevő haderőfejlesztésbe kezdett. A lengyelek Dél-Koreától vásárolnak fegyvereket.

Két dél-koreai vállalat 5,76 milliárd dollár értékű szerződést írt alá Lengyelországgal harckocsik és páncélosok megvásárlásáról – jelentette be szombaton délelőtt a szöuli fegyverbeszerzési ügynökség (DAPA) – számolt be a Reuters.

2022:k2,Black,Panther,-,South,Korean,Basic,Tank.hyundai,Rotem
Fotó: Shutterstock

A szerződést pénteken Lengyelországban írták alá.

A mostani megállapodás része a Dél-Korea történetében eddig legnagyobb fegyverüzletnek, amelyet júliusban kötött Lengyelországgal.

Varsó a szomszédos Ukrajna és Oroszország közötti háború miatt igyekszik megerősíteni hadseregét, mivel nem tartja kizárhatónak egy hasonló orosz támadás lehetőségét.

A Hyundai K2 Black Panther harckocsikat, a Hanwha pedig K9 típusú önjáró páncélosokat küld Lengyelországba.

A felek a múlt havi bejelentés kapcsán nem közölték a teljes megállapodás értékét, a dél-koreai média szerint azonban az

megközelítőleg 20 billiárd wonra (15 milliárd dollár) is becsülhető.

A májusban hivatalba lépett új dél-koreai elnök, Jun Szogjol ígéretet tett arra, hogy fokozza a biztonsági együttműködést a demokrácia és a piacgazdaság értékeit valló európai országokkal, hazája védelmi iparát pedig fellendíti szomszédja, Észak-Korea egyre növekvő nukleáris és katonai fenyegetései miatt.

Jun volt az első dél-koreai vezető, aki megfigyelőként részt vett a júniusi spanyolországi csúcstalálkozóján, és felhívta a figyelmet az ezeket az értékeket fenyegető veszélyekre.

A DAPA közleménye szerint 180 K2 harckocsi, 648 ágyú és 48 FA-50 vadászrepülőgép megvásárlásáról állapodott meg egymással a két ország. A pénteken megkötött szerződés ennek az első részletére vonatkozik. A kommüniké azzal zárul, hogy a repülőgépekre vonatkozó megállapodás részleteinek bejelentése a jövő hónapban várható.

Oroszország február 24-én megindított ukrajnai inváziója a térség több országában is aggodalomra adott okot. A NATO-tag Lengyelország megfogadta, hogy a katonai kiadásait a 3 százalékára növeli, és megduplázza hadseregének létszámát. Svédország és Finnország pedig a háborús események hatására döntött úgy, hogy csatlakozik a NATO-hoz.

Oroszország Dél-Koreával épít atomerőművet Egyiptomban

Négy, 1200 megawatt teljesítményű reaktort építenek a Kairótól 130 kilométerre északnyugatra, a Földközi-tenger partvonalán található El Dabaa városában.

 

páncélos Varsó Dél-Korea háború Ukrajna tank Lengyelország harckocsi Hyundai
Kapcsolódó cikkek