Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország a múlt hónapban tudott megállapodni az ukrán gabona visszacsatornázásáról a világpiacokra. Az oroszok Ukrajna ellen indított inváziója leállította a gabonaszállítást, ami súlyos élelmiszerhiányhoz vezetett. Afrika és a Közel-Kelet egyes részeit az éhínség fenyegeti.

A Pivdennyijből induló Sacura nevű teherhajó 11 ezer tonna szójababot szállít Olaszországba a török védelmi minisztérium hétfői közlése szerint. A másik hajó, az Arizona Csornomorszkból indult, és 48,5 ezer tonna kukoricát szállít a törökországi Iskenderunba.

Empty cargo ship arrives in Ukrainian water to load grain
Fotó: Metin Aktas / AFP

Ukrajna infrastruktúráért felelős minisztere, Olekszandr Kubrakov megerősítette, hogy a szállítmányok kihajóztak. Hozzátette, hogy Pivdennyij már a harmadik ukrán kikötő, ami részt vesz a programban. Kubrakov korábban arról beszélt, hogy Pivdennyij megnyitása havi hárommillió tonnára növeli Ukrajna teljes exportkapacitását. Békeidőben Ukrajna havonta akár hatmillió tonna gabonát exportált a Fekete-tenger és az Azovi-tenger partvidékén lévő kikötőiből.

Vasárnap óta négy hajó hagyta el Ukrajnát, ezek várhatóan hétfő este fognak lehorgonyozni Isztambul közelében– erről a török védelmi minisztérium beszélt. Várhatóan kedden fogják átvizsgálni a rakományokat.

Az orosz–ukrán háború előtt a két ország a globális gabonaexport nagyjából egyharmadáért felelt. Az ukrán szállítások mostani újraindítását az isztambuli közös koordinációs központ felügyeli, amelyben orosz, török, ukrán és ENSZ-alkalmazottak is részt vesznek.

A Refinitiv hajókövető cég adatai szerint az első teherhajó, ami elindult az ukrán terményekkel, a Razoni jelenleg Törökország déli partjainál vesztegel, miközben vasárnap kellett volna Libanonba érnie. Az ukrán hatóságok közölték, hogy már külföldi lobogó alatt hajózó hajó is részt vesz a szállításban, ez a Fulmar S, amely befutott a csornomorszki kikötőbe, és készen áll a berakodásra. Vasárnap Isztambulban ellenőriztek egy újabb Ukrajnába tartó hajót, az Osprey S-t, amely hétfő reggel már megközelítette az ukrán partokat – ez is a Refinitiv adataiból derült ki.