A hazai növekedése mind éves, mind negyedéves alapon messze felülteljesítette a V4-régió országainak növekedését. A lengyel GDP, messze alulmúlva a várakozásokat, 2,3 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest, míg éves alapon 5,3 százalékkal, szezonálisan kiigazítva 4,5 százalékkal bővült. A cseh GDP mindössze 0,2 százalékkal nőtt negyedéves, 3,6 százalékkal éves alapon, a szlovák GDP pedig 0,4 százalékkal nőtt negyedéves, és mindössze 1,6 százalékkal éves alapon. A cseh és a szlovák gazdaság növekedését visszafogta a járműgyártást sújtó hiány csipekből és más alkatrészekből, amit a hazai gazdasággal ellentétben más ágazatok nem tudtak ellensúlyozni. A cseh és a szlovák gazdaság teljesítménye minimális mértékben még a járvány előtti szinttől is elmarad – foglalja össze az adatokat a Takarékbank kommentárja. A román GDP éves alapon 5,8 százalékkal emelkedett az első fél évben.  

Visegrad,Group,From,Space,On,Planet,Earth,At,Night,With
Fotó: Shutterstock

A lengyel GDP negyedéves csökkenése komoly problémákat jelez a legnagyobb Kelet-Európai országban, a júliusban 16,5 százalékkal 25 éves csúcson álló még szigorúbb monetáris politikát igényelne, viszont így is nehezen elkerülhetőnek látszik a technikai az év második felében. 

„Éves alapon nézve a GDP nem fordul negatívba az év hátralévő részében, viszont a következő év elején ennek már van valószínűsége” – mondta a Reutersnek Piotr Bielski, a Santander Bank Polska vezető elemzője. 

„A várakozásoktól lényegesen elmaradó bonyolítja a kamatemelések kérdését, részben ezért is gyengül a zloty az euróval szemben” – fogalmazott Mateusz Sutiwicz, a Bank Millennium pénzpiaci elemzője, hozzátéve, hogy a régió devizáival kapcsolatban egységesen negatív a piaci hangulat. 

Lengyelországgal szemben azonban Romániában és Magyarországon váratlanul gyors gazdasági növekedést mutattak ki a második negyedévre. 

Az Erste Bank Romániára vonatkozó kommentárja szerint feltéve, hogy nem lesz nagyobb revízió az adatokban, még a GDP második féléves stagnálása esetén is 7 százalék körül lesz az előző évhez viszonyított gazdasági növekedési ütem. A Takarékbank előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idén 7,2 százalékkal bővülhet. A bank közgazdászai szerint a következő negyedévekben részben bázishatások, részben a háború negatív hatásai miatt érdemi lassulásra lehet számítani, negyedéves alapon szintén mérséklődhet a növekedés. A Takarékbank alapesetben nem számít technikai recesszióra, de véleményük szerint ez nem is zárható ki teljesen.

 

 

A vártnál jobb magyar GDP ellenére a forint kezdetben gyengüléssel reagált, majd visszaerősödött a 405-ös szint közelébe az euróval szemben.