Közel 500 millió dollár nyereséget hozott tulajdonosának az elmúlt két évben az OnlyFans – írja a The Guardian. Az angliai székhelyű vállalkozás profitja robbanásszerűen nőtt, a platform felhasználói tavaly 4,8 milliárd dollárt költöttek az oldalon. De mi is az OnlyFans? Összegyűjtöttünk néhány tudnivalót.

KHARKOV, UKRAINE - FEBRUARY 14, 2021: Onlyfans paper logo with dollar bills, red mask and red lingerie on white wooden table. OnlyFans is content subscription service based in London, UK
Rekorbevételt ért el az OnlyFans, ahol alkotók árulhatják tartalmaikat az előfizetőknek.
Fotó: Shutterstock

Mi az OnlyFans?

A nyilvánosságra hozott pénzügyi mutatók alapján az OnlyFans az utóbbi évek egyik legsikeresebb brit technológiai startupja. A vállalat legutóbbi beszámolója szerint az adózás előtti nyeresége 615 százalékkal, 432 millió dollárra nőtt a 2021 szeptemberéig tartó 12 hónapban. Az oldal egyedüli részvényese a 40 éves ukrán-amerikai tulajdonos, Leonid Radvinsky.

Az oldal lényegében piactérként működik a felnőtt látogatók számára, akik saját anyagaikat töltik fel, és a bevétel 80 százalékát megtarthatják. A fennmaradó 20 százalék a platformhoz kerül, ez fedezi az üzlet működtetésének költségeit, és bőséges jövedelmet biztosít Radvinsky számára, aki akár havi 45 millió dollárt is kifizet magának osztalékként.

Kik használják az OnlyFanst?

Az OnlyFans váltig állítja, hogy az oldal nagyon hasznos lehet a különböző hírességeknek, zenészeknek (általában az alkotóknak), hogy pénzzé tegyék tartalmaikat vagy – ahogy maga az oldal fogalmaz – befolyásukat. Egy Caroline Calloway nevű influenszer például létrehozott egy OnlyFans-oldalt, ahol irodalmi karaktereknek öltözik; állítása szerint ezzel évi 223 800 dolláros bevételt tud elérni. Mindezek ellenére a platform fő vonzereje továbbra is a pornográfia. 

A Newsweek szerint az oldal a koronavírus miatti lezárások idején vált igazán népszerűvé. Egyes OnlyFans-alkotók arról számoltak be, hogy több pénzt kerestek a karantén idején, míg mások arról panaszkodtak, hogy a járvány gazdasági hatásaival küszködő rajongóik kevesebbet fizettek nekik, ráadásul a piac is telítődött. Jelenleg viszont 

a platform az elharapódzó ellenére sem tapasztal olyan mértékű leiratkozási hullámot és csökkenést az új felhasználók számában, amilyenről például a Netflix számolt be.

Az OnlyFans sikerességét jól példázza, hogy a közelmúltban egyetlen nap alatt összesen 18 millió dollárnyi bevételt könyvelhetett el az alkotóinak.

Katie Price dressed as a nun wearing a sash saying "My Body My Rules" during a photocall for her Only Fans website at the Holborn Studios in London. Picture date: Wednesday January 26, 2022.
Az OnlyFans a koronavírus miatti lezárások idején vált igazán népszerűvé, de sok tartalomszolgáltató azt mondja, a piac is telítődött akkor.
Fotó: Ian West / Getty Images

Hogy működik az OnlyFans? 

Az OnlyFans 2,1 millió regisztrált „alkotóval” rendelkezik, akik tartalmat adhatnak el, és 188 millió regisztrált rajongóval, akik videókat vásárolhatnak, vagy fizethetnek azért, hogy üzenetet küldhessenek kedvenc előadóiknak. Ez az üzleti modell kizárja a hagyományos pornóstúdiókat, viszont lehetővé teszi, hogy a tartalomszolgáltatók megtartsák a nézői bevételek túlnyomó többségét.

Az OnlyFanst 2016-ban alapította egy essexi család, de a cég csak 2018 után indult be igazán, amikor Radvinsky – akinek már volt tapasztalata pornóoldalak üzemeltetésében – megvásárolta. A platform bevételeinek túlnyomó többsége amerikai ügyfelektől származik, de a vállalat a mai napig az Egyesült Királyságban van bejegyezve, ahol tavaly 88 millió dollár társasági adót fizetett a brit adóhivatalnak.