Az Atlanti-óceánon kanyargó trópusi vihar, a Danielle megerősödött, és hurrikánná válhat a mai nap folyamán – írja a Bloomberg az amerikai Nemzeti Hurrikánközpontra hivatkozva.

(FILES) In this file photo taken on August 22, 2022 a handout photo provided by the Dallas Police Department shows vehicles sitting in flood waters along a street in Dallas, Texas. - A series of "once-in-a-millennium" rainstorms have lashed the United States in recent weeks, flooding areas baked dry by long-term droughts, as human-caused climate change brings weather whiplash. And scientists warn that global warming means once-rare events are already much more likely, upending the models they have long used to predict possible disasters -- with worse to come.
Fotó: AFP

A Danielle az eddig szokatlanul csendes viharszezon első hurrikánjává válhat, de a szakértők szerint jelenleg nem jelent veszélyt semmilyen szárazföldre.

A még trópusi viharnak számító Danielle középpontja a Portugáliához tartozó Azori-szigetektől mintegy 1485 kilométerre nyugatra található, és kelet felé halad 4 kilométer per órás sebességgel. A hurrikánközpont szerint a következő napokban kanyarogni fog az Atlanti-óceánon.

A Danielle az eddig nyugodt hurrikánszezon közepette érkezik. Phil Klotzbach, a Colorado Állami Egyetem hurrikánkutatója szerint 1941 óta ez az első alkalom, hogy a július elejétől augusztus végéig tartó periódusban egyetlen nevesített hurrikán sem tombolt.

Az atlanti hurrikánszezon június elsején kezdődött, és november 30-án ér véget, de idén eddig csak néhány trópusi vihart hozott, például az Alex júniusban, a Bonnie és a Colin pedig júliusban keletkezett. A viharok eddig 131 millió dollár kárt okoztak.

1997 óta először fordult elő, hogy augusztusban nem alakult ki trópusi ciklon.

 

Hurrikán, trópusi vihar, tájfun

A trópusi ciklon egy több száz kilométer átmérőjű légköri képződmény, időjárási rendszer, amelyet elhelyezkedéstől és erősségétől függően különböző módon neveznek. 

Ha a legerősebb széllökések elérik benne a 63 kilométer per órát, akkor trópusi viharnak nevezik, míg a 120 kilométer per órát meghaladó széllökések esetén hurrikánnak vagy tájfunnak számítanak.

A hurrikán és a tájfun ugyanaz, csak annyi a különbség, hogy utóbbiak a Csendes-óceán északnyugati részén tombolnak, amelyeket a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) monitoroz. A hurrikánok az Atlanti-óceán északi felén, a karibi térségben, a Mexikói-öbölben, valamint a Csendes-óceán északkeleti területein keletkeznek, ezeket az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ figyeli.

A Saffir–Simpson-féle hurrikánskála öt kategóriára osztja őket, ebből az ötödik a legpusztítóbb.

Az eddigi szezonok

A 2021-es szezonban regisztrálták a legtöbb hurrikánt, akkor 80 milliárd dollár értékű kár keletkezett, a 2020-as pedig 30 nevesített vihart produkált, ebből 14 fejlődött hurrikánná, és végül összesen több mint 51 milliárd dollár volt a veszteség. 

A második legaktívabb, egyben az egyik legpusztítóbb szezon a 2005-ös volt, amikor 28 viharból 14 fejlődött hurikánná, és 171 milliárd dollárt emésztett fel.

Általános tendencia, hogy 2000 óta egyre több a hurrikánok által okozott kár, a 2010-es évek különösen pusztítók voltak.

Veszélyben az olajár

Ahogy megírtuk, csökkenő trendbe került az olajár az elmúlt időben, a fekete arany ára főként a világgazdaság lassulásától való félelem miatt esett. Ugyanakkor – ahogyan az rendszeresen lenni szokott – jelentős árfelhajtó tényezőkké léphetnek elő a hurrikánok. A viharos szelek ugyanis megrongálhatják az olajlétesítményeket, bizonytalan időre csökkentve a kitermelést. A piac tehát figyeli a hurrikánokat, ha a szezon második fele erős lesz, az akár az olaj árát is felfelé hajthatja.