A magyarok szerint az energiaszankciók veszélyeztetik Európát – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, amelynek megállapításait szerdán tették közzé. A kutatásban, amelyet szeptember közepén készítettek ezer ember telefonos megkérdezésével, az áll, hogy kétharmados többség (66 százalék) gondolja úgy, hogy Európának jobban ártanak a szankciók, mint Oroszországnak, és az energiapiacot érintő szankciókkal sem értenek egyet.

breadplate with euro-puzzle-money, orosz szankció, nincs pénz, európai unio
Fotó: Luvlimage / Getty Images

A kutatás készítői azt írják, hogy az uniós vezetők 2022 márciusában még úgy állapodtak meg az Oroszországgal szembeni szankciókról, hogy azok nem vonatkoztak az energiahordozókra . Azóta Brüsszel már szankciót vetett ki az Európába érkező orosz kőolajra, és egyesek támogatják a gázembargó ötletét is.

Túl a sokadik szankción, a háború eszkalálódik, a következményeket pedig az unió is erősen megszenvedi

Hét szankciós csomagot fogadott el eddig az EU Moszkvával szemben azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát. A retorziók a magyar kormány szerint többet ártottak Európának, mint az agresszornak, ezért nyolcadik csomagról szó sem lehet. Kérdés, hogy az orosz részleges mozgósítási felhívás után mit lép Brüsszel. Főleg úgy, hogy a lépés Kínával való összehangoltságra utal, hiszen Peking is erősebb hangnemre váltott ma.

Úgy folytatták, hogy a magyar szavazók döntő többsége szerint nem hatékony az uniós szankciós politika, ugyanis Európa jobban megszenvedi a következményeit, mint Oroszország. 

A választók kétharmados többsége (66 százalék) egyetért azzal az állítással, hogy Európának jobban ártanak a szankciók, mint Oroszországnak. 

A kijelentéssel csupán a választók egyötöde (22 százalék) nem értett egyet.

Hasonlóan véleménye van a magyaroknak az energiapiacot érintő szankciókról. Azzal az állítással, hogy hiba lenne szankciót kivetni az orosz gáz behozatalára, a választók 62 százaléka ért egyet, 25 százalékuk pedig elvetné ezt az ötletet.

Az egyet nem értők magas aránya nem meglepő, miután a rezsicsökkentést veszélyeztető lépésről lenne szó 

– fogalmaztak a kutatásban.

A Nézőpont Intézet szerint azzal együtt, hogy a magyar kormány meghosszabbította a benzinárstopot december 31-ig, a növekvő üzemanyagár érezhető az árak emelkedésében.

Az olajembargót a magyarok 58 százaléka helyteleníti, és kevesebb mint feleannyian gondolják (27 százalék) helyes döntésnek.

A magyarokat aktívan foglalkoztatja a szankciók jövője, mindhárom felvetés esetében viszonylag alacsony volt azok aránya, akik nem tudtak véleményt formálni a kérdésben (12-15 százalék) – áll a Nézőpont felmérésében.