A szlovén energiatermelő ágazat olyan kihívásokkal néz szembe az elkövetkező hónapokban, amelyekre évtizedek óta nem volt példa – írta az STA szlovén hírügynökség.

Electrical unplug and power cost connection. Plug with cord cable conservation energy vector illustration concept. Shutdown device pull technology to socket. Disconnect network and safety money global, Electrical unplug and power cost connection. Plug with cord cable conservation energy vector illustration concept. Shutdown device pull technology to socket. Disconnect network and safety money global
Fotó: Shutterstock

Az idei év első felében a hazai energiatermelés az ország szükségleteinek csupán a 75 százalékát fedezte, ez az elmúlt évtized eddigi legalacsonyabb aránya, amely 2021 azonos időszakához képest 14 százalékos csökkenés.

A visszaesés nagyrészt a hosszan tartó szárazság és alacsony vízállás miatt alakult ki, emiatt pedig csökkent a vízenergia-termelés.

Emellett egy baleset következtében megsérült az észak-szlovéniai Velenjében lévő szénbánya, amely egyedül látja el szénnel a sostanji széntüzelésű hőerőművet – emlékeztet a hírügynökség.

Kitértek arra is, hogy a szlovén energiatermelők ahelyett, hogy kihasználták volna a magas piaci árak előnyeit, más piacokon vásároltak energiahordozókat a szerződésben meghatározott mennyiségek leszállításának kötelezettsége miatt.

A Gen Energija szlovén vállalat, amely a krskói atomerőművet, a Száva mentén fekvő vízerőművet és a Brestanica gázerőművet is üzemelteti, az STA-nak elmondta: jelenleg a villamos energia nagyjából 33 százalékát importálja, csúcsigény idején pedig sokkal többet.

A vállalat szerint ez elfogadhatatlan a stratégiai megbízhatóság szempontjából.

A távmunka helyett is bejárnak dolgozni a románok, hogy csökkentsék a rezsijüket

Az emelkedő rezsiköltségek miatt a román munkavállalók több mint fele a távmunka ellenére inkább bejár a munkahelyére, ezzel spórolva az otthoni rezsiköltségeken.

Míg a vízenergia-termelés várhatóan helyreáll, a szlovén energiaszektor második pillére, a krskói atomerőmű októberben egy hónapra leáll egy tervezett karbantartás miatt. Ez utóbbi az ország teljes villamosenergia-fogyasztásának egyötödét adja.

A leállás során a szénerőmű szerepe megnő azzal, hogy beüzemelik az egyik régebbi széntüzelésű blokkját, de a Finance szlovén gazdasági napilap szerint az összes rendelkezésre álló földgázüzemet működésbe állítják, Sostanjban, Brestanicában és Trbovljében is.

A Gen Energija arra számít, hogy a kereslet mintegy harmadát a megnövelt víz- és gáztüzelésű erőművek pótolják, míg a többit a piacon kell megvásárolnia.

Mind a Gen Energija, mind a sostanji szénerőművet üzemeltető HSE 150 millió eurót meghaladó nettó nyereséget könyvelhetett el 2021-ben.

A szakértők szerint az idén azonban veszteséggel működnek majd.

Némi könnyítést jelent, hogy az állam garanciát vállalt a Gen Energija, a HSE és a Geoplin gázszolgáltató likviditását illetően, de cserébe mindhárom vállalatnak – amely teljesen vagy részben állami tulajdonban van – meg kell tartania tavalyi és idei nyereségét, nem fizethet osztalékot és a vezetői prémiumoktól is el kell tekintenie.

A szlovén villamosenergia-termelés 37 százalékát az atom-, 30 százalékát a vízenergia, 26 százalékát a szén, a fennmaradó részét pedig a földgáz (4), a biomassza és a (2-2) adja.

Az ország nemzeti energia- és klímavédelmi terve szerint a szenet 2033-ban vezetik ki.

Energiavámpírok legyőzésével küzdhetünk a magas ellen

A kormány nyáron bejelentett döntése, amellyel módosította a rezsicsökkentés szabályait, sokakban aggodalmat keltett. A lakosság elkezdett érdeklődni az energiafogyasztás mérséklése iránt. Azonban sokat segíthet, ha otthon is tudatosabbak vagyunk.