Egyre több román munkavállalót aggasztanak a növekvő energiaárak, többségük takarékoskodni próbál, a távmunkában dolgozók pedig gyakrabban járnak be munkahelyükre, hogy csökkentsék az otthoni rezsit – írta csütörtökön a Mediafax hírügynökség a BestJobs munkaközvetítő portál által végzett kutatás eredményeit ismertetve. Az adatfelvételre augusztus 27. és szeptember 11. között került sor, 1272 romániai internetfelhasználó bevonásával.

Two businesswomen working on a computer
Fotó: Hinterhaus Productions

A járvány egészségügyi és társadalmi kihívásai után a 2022-es esztendő gazdálkodási próbatételt jelent a munkavállalók számára, ezért az energetikai válság és az következményeinek átvészelése érdekében 80 százalékuk takarékoskodással próbál felkészülni a közelgő tél kiadásaira.

A megkérdezettek 25 százaléka jelezte, hogy elkezdett félretenni pénzt a téli rezsikiadásokra, 13 százalékuk befektetéseket eszközölt bevételi forrásai változatosabbá tétele érdekében, 10 százalékuk pedig másodállással próbálja kiegészíteni keresetét.

 

A válaszadók 35 százaléka mondta, hogy télen takarékoskodni fog, hatékonyabbá téve energiafelhasználását,

 

míg 20 százalékuk úgy értékelte, hogy az energiahordozók drágulása nem befolyásolja az anyagi helyzetét.

Támogathatja a nagy energiaigényű cégeket Románia

Keleti szomszédunknál a nagy energiaigényű iparágak termelik a 6 százalékát, és csaknem 100 millió eurónyi adót fizetnek be a költségvetésbe.

A 15 százalékot meghaladó infláció kedvezőtlen hatásainak kivédése érdekben a megkérdezettek alig 3 százaléka mondta azt, hogy inflációkövető munkaszerződése van, úgyhogy a növekvő kiadásokat fedezik a kialkudott béremelések. A többiek a kiadásaik csökkentésére kényszerülnek, és a ruházati cikkeken (40 százalék), a szabadidőprogramokon (40), a felesleges kiadások csökkentésén (37), illetve a szabadságok elhalasztásán (20) próbálnak takarékoskodni.

 

A távmunkában dolgozó alkalmazottak 57 százaléka mondta azt, hogy ilyen energiaárak mellett inkább gyakrabban jár be a munkahelyére, hogy csökkentse az otthoni rezsiköltségeit,

 

33 százalékuk pedig az otthoni energiaszámlák kifizetéséhez kompenzációt szándékozik kérni munkaadójától.

A BestJobs szerint a távmunkát feltételező állásajánlatok aránya év eleje óta 12 százalékon maradt Romániában, de a hibrid (irodai és/vagy otthoni) munkáról szóló ajánlatok aránya növekedőben van, és elérte a 20 százalékot.

Nagy divat lett repülőt venni a tehetős románok körében

Idén hat halálos áldozatot követeltek a növekvő népszerűségű légi járművek.