A kínai jegybank (PBoC) 5 bázisponttal, 3,65 százalékra csökkentette az egyéves hitelkamatlábat, míg az ötévest, amely a jelzáloghitelek kamataira hat erősen, 15  bázisponttal, 4,30 százalékra mérsékelte – írja a Reuters.

papírhajó Paper boat from Chinese kínai bankjegy pénz jüan banknote (yuan) with symbols of a percentages százalék on white surface. Isolated. 3D Illustration
Fotó: Shutterstock

A csökkentésekre azt követően került sor, hogy a PBoC a múlt héten meglepte a piacokat és mérsékelte az egyéves irányadó kamatát. Ennek a hátterében az áll, hogy az adatok szerint a gazdaság veszít a lendületéből a belső és a külső kereslet lanyhulása miatt. 

A világ második legnagyobb gazdaságának számító Kína a második negyedévben éppen csak elkerülte a visszaesést, mivel a szigorú járványvédelmi intézkedések és az ingatlanpiaci válság korlátozza a növekedést.

Előbbiek fékezik a fogyasztást és a termelést, ráadásul az esetszámok ismételt növekedése miatt várhatóan sokáig érvényben maradnak, főleg, hogy a harmadik elnöki ciklusára készülő Hszi Csin-ping kiállt a zéró-Covid-stratégia mellett.

Ahogy arról a portálunk is beszámolt, a távol-keleti ország ingatlanszektora egykor a növekedés egyik fő pillére volt, azonban az elmúlt évben egyik válságból a másikba került. A kínai központi bank 148 milliárd dolláros mentőövvel igyekszik felpörgetni az ázsiai ország ingatlanpiacát, miután a fejlesztők sorozatos nemfizetései és a lakáseladások visszaesése megingatta a fogyasztói keresletet.

 

A Goldman Sachs a korábbi 3,3 százalékról 3-ra csökkentette Kína 2022-es GDP-növekedésére adott előrejelzését, ami messze elmarad Peking 5,5 százalék körüli, egyébként szintén a közelmúltban visszavágott céljától. 

 

A kormányzat hallgatólagosan elismerte, hogy a GDP-cél teljesítése kihívást jelent. Az irányadó kamatok visszavágása szükséges volt, de a mértéke nem volt elegendő a kereslet ösztönzéséhez – fejtette ki az ANZ vezető kínai stratégája, aki arra számít, hogy az egyéves hitelkamatlábat tovább csökkenthetik.

A Goldman Sachs közgazdászai ugyancsak további enyhítést jósoltak, de megjegyezték, hogy a döntéshozók nehéz helyzetben vannak.

A közgazdászok szerint a jegybank nem biztos, hogy siet a további kamatcsökkentésekkel, mert az élelmiszerárak emelkednek, erősödik az inflációs nyomás, továbbá a fejlett piacok monetáris politikai szigorításai is hatnak. Nem szeretnék, ha túlságosan kinyílna a kínai és a nyugati devizák kamatai közötti különbség.