Hétfőn megfosztották médiaengedélyétől a Novaja Gazeta újságot, amely az egyik utolsó talpon maradt független sajtótermék Oroszországban. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag betiltották a működését – írta a Reuters.

US-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-NOBEL PRIZE MEDAL
Fotó: AFP

Az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor azzal az indokkal vonta meg a sajtókiadvány engedélyét, hogy hiányosan nyújtotta be a szükséges dokumentumokat egy 2006-os tulajdonosváltással kapcsolatban.

A bíróság előtt Dmitrij Muratov főszerkesztő – aki korábban Nobel-békedíjat kapott az oroszországi kritikus hírszolgáltatás fenntartásáért tett erőfeszítései miatt – úgy nyilatkozott, hogy a döntés egy politikai gyilkosság, amelynek a legcsekélyebb jogi alapja sincs. Hozzátette, hogy a lap fellebbezni fog a döntés ellen.

Az ENSZ emberi jogi hivatalának közleménye szerint az ítélet egy újabb csapás az orosz sajtószabadságra, és sürgette Moszkvát, hogy védje meg a független médiát.

A Novaja Gazetát 1993-ban alapították, és a közelmúltban elhunyt szovjet vezető, Mihail Gorbacsov Nobel-békedíjának pénzéből létrehozott alapítvány volt a fenntartója. Az újság Oroszország vezető oknyomozó lapjaként működött még akkor is, amikor a sajtószabadság fokozatosan gyengült az országban.

A nyomtatott változat márciusban felfüggesztette működését Oroszországban, miután több figyelmeztetést kapott az ukrajnai konfliktusról szóló tudósításokra vonatkozó szigorú cenzúrát előíró új törvények megsértése miatt. (Oroszországban az Ukrajna elleni agresszióra nem szabad háborúként hivatkozni.)

A lap munkatársai azóta egy új, online portál hoztak létre Európában, a weboldalát azonban blokkolták Oroszországban.

Maga Muratov ugyanakkor továbbra is Oroszországban tartózkodik, és szombaton ő vezette barátja, és egyben a lap mecénása, Gorbacsov temetési menetét.

Árverésre bocsátotta Nobel-érmét egy orosz újság főszerkesztője

A Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta orosz újság főszerkesztője a menekülteket segítené az elárverezett érméből befolyó összeggel.