Nemzetközi gazdaság

Goldman: visszatérhetnek az augusztusi rekordárak a gázpiacon

Pedig ezen a héten közel 40 százalékkal estek az árak a holland gáztőzsdén.

A Goldman Sachs szakértői szerint az európai földgázárak megközelíthetik az augusztusi csúcsokat, miután Oroszország közölte, hogy az Európába irányuló legfontosabb vezetékén műszaki hiba miatt nem indítja újra a gázszállítást. Ez a műszaki hiba azonban vélhetően nem komoly, a turbinákat szállító Siemens Energy legalábbis így nyilatkozott. A vezetéknek háromnapos karbantartás után kellett volna újraindulnia.

An employee of Uniper Energy Storage walks through the above-ground facilities of a natural gas storage facility  at the Uniper Energy Storage facility in Bierwang, southern Germany on June 10, 2022. (Photo by LENNART PREISS / AFP)
Fotó: Lennart Preiss / AFP

A hír valószínűleg "újra felerősíti a piaci bizonytalanságot az európai oszágok téli betárolási képességével kapcsolatban", és "jelentős ralit indíthat el hétfőtől, a tőzsdei ár az augusztusi csúcsokat is megközelítheti" - írták péntek késő esti jelentésükben az elemzők, köztük Damien Courvalin, az energiakutatás részleg vezetője.

A gázárak az utóbbi napokban óriási estek, és az eddigi legnagyobb mértékű heti csökkenést produkálták, miután olyan hírek érkeztek, hogy Európa a tervezettnél két hónappal korábban teljesítette a tárolók feltöltésére vonatkozó célját. A német energiaügyi szabályozó hatóság szombaton például azt közölte, hogy a tárolók szintje elérte a 84,5 százalékot, a hollandok pedig jövő héten teljesítik az által kitűzött célt, vagyis a gáztárolók 80 százalékos feltöltöttségét. 

Az októberi szállításra szóló határidős árak pénteken 39 százalékkal álltak alacsonyabban, mint augusztus 26-án. 

De a megawattóránként 212 eurós ár még mindig több mint négyszerese az év ezen időszakában szokásosnak.

"Még egy olyan forgatókönyv esetén is, amelyben az Északi Áramlat kiesik a rendszerből, becsléseink szerint az északnyugat-európai gázpiacok egyensúlyba kerülhetnek a megawattóránként 215-230 eurós árakkal" - írták az elemzők. A negatív szcenárió esetén azonban csak 290 eurós átlagáron lehet beszerezni a hiányzó mennyiséget, azt ami a tárolók 90 százalékos töltöttségéhez kellene. 

 

TTF Goldman Sachs holland holland gáztőzsde
Kapcsolódó cikkek