Srí Lanka éves inflációs rátája augusztusban 70 százalék fölé ugrott, és az elmúlt hetven év legsúlyosabb gazdasági válságával küzd – írja a BBC

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy az élelmiszerárak 84,6 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

Augusztusban a Srí Lanka-i Központi Bank közölte, hogy az mérséklődésére számít 70 százalékos tetőzés után. A világjárvány előtt Srí Lanka nagymértékben függött a turizmus miatt a külföldi valutáktól, köztük az amerikai dollártól, a koronavírus-járvány okán elrendelt zárlatok miatt azonban elmaradtak a turistákat, amely pótolhatatlan veszteséget jelentett az egyébként is gyenge lábakon álló ország gazdaságának. Az ország nem tudta megfizetni a legfontosabb importcikkeket, közöttük az üzemanyagot, a műtrágyát és a gyógyszereket. 

A lezárások mellett az évek óta tartó rossz pénzügyi gazdálkodás oda vezetett, hogy Srí Lanka fizetésképtelenné vált, és nem tudta törleszteni adósságait. A gazdasági válság politikai káoszt eredményezett, és erőszakos tüntetésekbe torkollott: az ország elnöke, Gotabaja Radzsapaksza külföldre menekült, majd júliusban lemondott

Economic Crisis In Sri Lanka
A Srí Lanka-i Központi Bank július 7-én az elmúlt két évtized legmagasabb szintjére emelte az irányadó kamatlábakat a rekordinfláció csökkentése érdekében, annak ellenére, hogy az országot mély gazdasági válság sújtja. 
Fotó: Tharaka Basnayaka / NurPhoto via AFP

 

A Nemzetközi Valutaalap nyújthat segítséget Srí Lankának

A hónap elején Srí Lanka előzetesen megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal egy 2,9 milliárd dollár értékű hitelről.

A megállapodás azonban attól függ, hogy az ország magánhitelezőktől is kap-e pénzt. India – mely korábban közel 4 milliárd dollár pénzügyi támogatást nyújtott szomszédjának – kedden bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett Srí Lankával az átütemezéséről, és hosszú távú befektetéseket is felajánlana. A Srí Lanka-i kormány tisztviselői pénteken találkoznak a hitelezőkkel, hogy megvitassák az ország gazdasági problémáinak mértékét és az adósságok átütemezésére vonatkozó javaslatot.

Srí Lanka a világ azon 10 országa között van, ahol a legmagasabb az élelmiszerinfláció.

Szakértők szerint az emelkedő élelmiszerárak azt vetítik előre, hogy a szigetország gazdasági gondjai még jó ideig fennállnak majd. Az élelmezésbiztonság továbbra is óriási gondot jelent az ország számára, különösen azért, mert a műtrágyahiány – a külföldi valutahiány miatt – jelentősen befolyásolta a mezőgazdasági termelést. Egyes becslések szerint az élelmiszertermelés csaknem a felére csökkent.

Sürgős segítség nélkül a helyzet tovább romolhat az elkövetkező hónapokban – figyelmeztetett a hét elején az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP). A Srí Lanka megsegítésére irányuló program részeként már megérkezett Ausztráliából az első 600 tonnányi rizsszállítmány 15 millió dollár értékben. Ez egy nagyobb élelmiszerszállítmány része, amely hamarosan megérkezik az országba. A cél az, hogy segítsenek azon a több millió lakoson, akiket a legsúlyosabban érintett a válság.