Egyeztetést kezdett az uniós tagállamokkal az Európai Bizottság, hogy kerüljék ki a 15 százalékos globális minimum társasági adó bevezetése ellen emelt magyar vétót – értesült a Politico.

Brüsszel, 2022. szeptember 7.
Légi felvétel az Európai Bizottság székházáról Brüsszel uniós kormányzati negyedében 2022. szeptember 7-én.
Fotó: Olivier Hoslet / MTI / EPA

Ezt négy tagállami pénzügyminisztérium név nélkül nyilatkozó hivatalnokai erősítették meg a hírportálnak. A szükséges támogatást az Ecofin – az uniós pénzügyminiszterek tanácsa – október 4-i ülésére szeretné megszerezni a bizottság. 

A magyar vétót az úgynevezett megerősített együttműködés (enhanced cooperation) eljárással kívánják semlegesíteni.

Az Eur-Lex , az jogértelmező honlapja szerint ez 

egy olyan eljárás, amelynek keretében legalább kilenc uniós tagállam számára megengedett, hogy megerősített integrációt vagy együttműködést hozzanak létre az EU-n belül egy konkrét területen, ha megállapítást nyert, hogy az ilyen együttműködés célkitűzései az unió egésze által észszerű határidőn belül nem érhetők el.

Az oldal szerint ezt az eljárást nem először veszik igénybe: 2013 óta olyan területeken alkalmazták már, mint „a házasság felbontására alkalmazandó jog, szabadalmak és pénzügyi tranzakciós valamint az EU pénzügyi érdekeinek védelme az Európai Ügyészség (EPPO) létrehozása révén”. 

Gdp,Economy,Concept,,Money,And,Population
Fotó: Shutterstock

A külön eljárásra azért van szükség, mert a minimumadóról szóló törvényhez különben a tagállamok egyhangú támogatására lenne szükség.

A Politico beszámolója a pénzügyminisztériumi hivatalnokokra hivatkozva a magyar és lengyel visszatartásához vezető jogállamisági vitához köti a törvény kisiklásának történetét. Először Lengyelország akadályozta meg áprilisban. Júniusban a cikk szerint a lengyel vita rendeződött Brüsszellel (később azonban kiderült, hogy mégsem), majd ezután Magyarország lépett fel ellenzőként (legalábbis az idézett források így emlékeznek).

A türelem Budapesttel szemben elfogyóban van – vélték a Politico forrásai, akik feltételesen támogatták a bizottsági vétókikerülő javaslatot, bár még semmi nincsen eldöntve.

Németország nyíltan is üzent : a német kormány bejelentette, hogy előkészíti a globális – akár egyoldalú – bevezetését, ami politikai üzenet lehet a hét végén Prágában informális keretek között találkozó pénzügyminisztereknek, különösen az intézkedést a háború kitörése óta nem támogató Magyarországnak.

Az adó bevezetését kezdeményező Egyesült Államok friss elleni törvénycsomagjából egyébként kimaradt a globális minimumadó, tehát az amerikai kormány hiába gyakorolt hatalmas nyomást több európai országra, köztük Magyarországra, az időközi választás eredményétől függően az elnök akár végleg lemondhat a sokat kritizált intézkedés implementálásáról.

Magyarország nélkül jogellenes lehet a globális minimumadó bevezetése

Az Európai Unió alapszerződésével ellentétes lehet, ha Magyarország nélkül, megerősített együttműködés keretében vezetik be a globális minimumadót, amely jelentős versenyhátrányt jelenthet a kontinensnek.