Kulcsfontosságú a víz és az energiatermelés közötti kapcsolat, az erőforrást pedig az eddigieknél sokkal jobban meg kell becsülnünk – mondta a Snam vezérigazgatója, Stefano Venier a CNBC-nek. A vezető olasz gázinfrastruktúra-fejlesztő és üzemeltető vállalat első embere szerint sokáig ingyen hozzáférhető és kimeríthetetlen mennyiségben rendelkezésre álló erőforrásnak gondolták a vizet, de mára tudjuk, sokan tévedtek ebben. Ennek megfelelően

a víznek az értékláncban helyére kell kerülnie, és figyelembe kell venni azt is, hogy jelentős energiatermelőről van szó

– hangsúlyozta.

The complex system of the hydroelectric power station of Gorona Del Viento, combining wind, water and electric power, managed to give energy to the whole island, creating the first 100% energetically independent island in the world. El Hierro is the most isolated, remote and least known island of the Canary Islands. It has a humid climate and a completely different vegetation from the other islands of the archipelago. Over the years it has become an example of "slow" and sustainable tourism, thanks to the use of renewable sources, both in agriculture and in the homes of the inhabitants. In 2018 El Hierro became the first completely independent island from an energy point of view, managing to supply self-produced electricity for all its eleven thousand inhabitants; this thanks to the complex system of wind turbines and the Gorona del Viento hydroelectric plant which since 2014 has been providing sustainable and renewable energy to the whole island. Thanks to the energy produced, and to the continuous incentives of the local government of El Hierro, the inhabitants were able to obtain significant incentives for the construction and installation of photovoltaic panels for the cultivation of wine and other local products, such as bananas and pineapple, creating a completely eco-sustainable and zero-impact production.
Fotó: Giulio Paletta / Getty Images

Venier megjegyezte, hogy a mostani időszak fordulópont lehet, ugyanis Európa rájött, hogy víz nélkül nem tudja előállítani a szükséges energiát, és az aszály miatt vízi úton az erőművek üzemeléséhez szükséges üzemanyagokat is képtelen célba juttatni. A nagy folyók vízszintjének csökkenése ugyanis ellehetetlenítette a szén szállítását. Emlékeztetett, augusztus elején nem véletlenül közölte az Uniper, hogy szénerőműveiben „szabálytalan működés léphet fel”. Az erről szóló közleményt azért adták ki, mert a Rajnán nem érkezett elég szén az erőművek rendes működtetéséhez.

A szakember úgy véli:

Párban jár a víz és az energia, és az egymásra utaltságuk következő években erősödni fog.

A klímaváltozás is közbeszól

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az energetikai rendszereket még akkor tervezték, amikor a globális felmelegedés nem gyorsult fel ennyire. Nem számoltak például azzal, hogy egy atomerőmű termelését a hűtővíz túlmelegedése miatt kell majd korlátozni. Az alpesi Svájcban például már a nyár elején csökkenteni kellett a beznaui atomerőmű teljesítményét, mert a meleg időjárás miatt az Aare folyóba vezetett hűtővize annyira felmelegítette volna folyót, hogy az már veszélyeztette volna annak élővilágát.

Jól mutatja az is a vízből nyert energia felértékelődését, hogy a nagymértékben vízenergiára támaszkodó Norvégia miniszterei kilátásba helyezték a áramexport korlátozását a tárolók alacsony vízszintje miatt.

few Canada goose are seen walking on the dried up bank of Rhine river in Cologne, Germany on August 19, 2022
Fotó: Ying Tang / AFP

Venier szerint a vízgazdálkodás azért is kényes kérdés, mert az említett esetek olyan időszakban történtek, amikor egész Európa újabb energiaforrások után kutat, hogy megszabaduljon az orosz gázfüggőségtől. 

A helyzetre a Snam is reagált, két LNG-szállító hajót vásárolt gázbeszerzésének diverzifikálásához. Az egyik hajó már jövőre üzembe áll, a másik 2024-re készül el, és minden valószínűség szerint Nyugat-Afrikából fognak cseppfolyós földgázt szállítani Európába.

Az extrém szárazságot az alábbi kisfilm is jól szemlélteti.