Nemzetközi gazdaság

Már a németeknél is két számjegyű az infláció, a háború után volt ilyen

Amikor utoljára ilyen magas volt az infláció, Konrad Adenauernek hívták a kancellárt, még folyt a háború lerombolta gazdaság újraépítése, és a németek még nem is álmodtak róla, hogy néhány év múlva a futballválogatottjuk világbajnok lesz, legyőzve az Aranycsapatot.

Várható volt, hogy szeptemberben gyorsul az éves Németországban, de a csütörtökön közzétett 10 százalékos adat a várakozásokon is túltett, hiszen az elemzői konszenzus 9,4 százalék volt. A kicsit más módszertannal számolt, a többi uniós országéval összehasonlítható harmonizált index még magasabb, 10,9 százalék volt.

A,Purse,With,A,German,Flag,And,Many,Euro,Coins, A purse with a German flag and many euro coins, A purse with a German flag and many euro coins
Fotó: Shutterstock

Ha az utóbbi teljesül, már az is szép emelkedést jelentett volna az augusztusi 7,9-hez képest. A drágulás éves üteme legutóbb 1951-ben volt ilyen magas, amikor Adenauernek hívták a német kancellárt, aki az Európai Unióhoz vezető európai együttműködés atyja volt, de az ő idejében még senki nem jósolhatta meg, hogy a márkát néhány évtized múlva leváltja az euró.

A 2021–2022-es energiaválság, szállításilánc-akadozások és az ukrajnai háború időszakában az euró sem mentette meg a németeket a két számjegyű inflációtól.

Már a szolgáltatások is

Az áruinfláció az augusztusi 14,7 százalékról 17,223-re gyorsult, az energiaár vezetésével: az utóbbi éves alapon 43,9 százalékkal volt drágább szeptemberben, mint egy éve, az augusztusi 35,6 százalékos rátát követően – közölte a Destatis. Az élelmiszerek inflációja 16,6-ról 18,7 százalékra gyorsult. 

A német szolgáltatások ára egyébként az energia drágulása ellenére is viszonylag mérsékelten emelkedett idén (ezzel tartva viszonylag alacsonyabban a teljes árindexet), de az éves infláció üteme ebben a szektorban is gyorsult szeptemberben, 3,6-ra az augusztusi 2,2 százalék után.

Havi szinten szeptemberben 1,9 százalékkal emelkedtek az árak, ez a legnagyobb drágulás a márciusi rekord 2,5 százalék után.

Európa számára sem jó hír

Az euróövezet inflációs adatait pénteken teszik közzé, mindenesetre sok jót nem ígér, hogy a legnagyobb európai gazdaságban így nekilódultak az árak. 

Az Európai Központi Bank döntéshozóitól a közelmúltban sorozatban érkeztek az ígéretek, hogy eltökélten folytatják a kamatemeléseket a felszökött infláció leküzdése érdekében. A német adatok csak erősíthetik a nyomást, hogy csakugyan így tegyenek, ami azonban növeli a veszélyét, hogy az európai gazdaság recesszióba szalad.

A gazdasági bizalom további romlását mutatták az euróövezet csütörtökön közzétett indikátorai, miközben az inflációs várakozások szerint gyorsulhatott a drágulás üteme szeptemberben. Már ismertté váltak a németeken kívül másik két eurózóna tag adatai is: a spanyol éves pénzromlás visszavonult az augusztusi 10,5 százalékról, 9,3-re. Belgiumban azonban 9,94 százalékról 11,27-ra ugrott az infláció, amely 1975 óta nem volt ilyen magas.

A sokkoló német adatok után októberre 75 bázispontos EKB-kamatemelést vár Carsten Brzeski, az ING globális makrófőközgazdásza, majd később még többet.

Még akkor is, nem az EKB adhat rövid távon megkönnyebbülést az infláció ellen, hanem a kormányok

írta jegyzetében. Azonban azt a gondolatot is el kell vetni az elmúlt hetek brit zűrzavara után, hogy a kormányok önmagukban képesek leküzdeni az egész inflációs nyomást – tette hozzá.

 

Németország energiaválság európai gazdaság infláció
Kapcsolódó cikkek