Jelentős átalakításokat eszközölt a brit kabinetben a kormányalakítással frissen megbízott Liz Truss, akit kedden nevezett ki hivatalosan a miniszterelnöki tisztségre II. Erzsébet királynő. A kormányfő csaknem az összes kritikus fontosságú tárca élén változtatásokat jelentett be.

Saját eddigi helyére, vagyis a külügyminiszteri posztra James Cleverly korábbi oktatási minisztert nevezte ki. Suella Braverman, aki a kedden leköszönt előző miniszterelnök, Boris Johnson kormányában a jogi főtanácsadó tisztségét töltötte be, keddtől a belügyminisztériumot irányítja. 

Britain's Prime Minister and leader of the Conservative Party, Liz Truss, leaves from Balmoral Castle in Ballater, Scotland, on September 6, 2022, after meeting with Britain's Queen Elizabeth II and being invited to form a Government. - Liz Truss on Tuesday officially became Britain's new prime minister, at an audience with head of state Queen Elizabeth II after the resignation of Boris Johnson.
Fotó: Andrew Milligan/AFP

A belügyi tárca élén bekövetkezett váltás közvetlen előzményeként, hétfő este bejelentette lemondását Priti Patel eddigi belügyminiszter, akiről korábban is lehetett tudni, hogy Johnson támogatója. Ő volt szinte az egyetlen a brit kormány legmagasabb rangú tagjai közül, aki nem indult a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a kormányfői posztért, amikor Johnson a sorozatos belpolitikai botrányok nyomán, a konzervatív frakció nyomására július 7-én bejelentette lemondását.

Liz Truss többhavi választási folyamat győzteseként került a Konzervatív Párt élére, így a miniszterelnöki tisztséget is átvette Johnsontól. A belügyi tárca élére kedden kinevezett Suella Braverman is indult a vezetőválasztási versengésben, de a szavazási folyamat korai szakaszában kiesett. 

A pénzügyminiszteri tisztségre Liz Truss kormányfő Kwasi Kwartenget nevezte ki. Kwarteng a Johnson-kormányban az üzleti ügyek minisztériumát vezette. 

A pénzügyi tárca élén legutóbb Rishi Sunak állt, aki szintén indult a Konzervatív Párt vezetőjének tisztségéért, és a választási folyamat utolsó szakaszában – amelyben a párttagság szavazatai döntöttek az új vezető személyéről – közvetlenül Liz Truss-szal versengett.

Truss a voksok 57,4 százalékának megszerzésével győzött, Sunakra a választáson részt vevő párttagok 42,6 százaléka szavazott. Rishi Sunak kedd estig nem kapott új kormányzati tisztséget.

Három területre fókuszál az új brit kormányfő

Az adócsökkentés, az azonnali kezelése, valamint az egészségügyi ellátás fejlesztése lesz az új brit kormány legfőbb feladata Liz Truss újdonsült miniszterelnök szerint.

Therese Coffey korábbi munka- és nyugdíjügyi miniszter keddtől az egészségügyi miniszteri és a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be. A kritikus fontosságú tárcák eddigi vezetői közül egyedül Benn Wallace védelmi miniszter maradt a helyén. 

Johnson volt miniszterelnök-helyettese, Dominic Raab – aki az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte és a vezetőválasztáson Rishi Sunakot támogatta – kedd este bejelentette, hogy nem vállal kormányzati tisztséget és visszatér a londoni alsóház hátsó padsoraiba. Ugyanígy tesz Grant Shapps eddigi közlekedési miniszter és Steve Barclay, a Johnson-kormány volt egészségügyi minisztere is.