A Szlovén Köztársaság 28 darab M–55S harckocsit küld Ukrajnának – írja a szlovén kormány hétfő esti közleményére hivatkozva a TASZSZ hírügynökség.

RedEffect, M-55S, tank, szlovénia, ukrajna
Fotó: RedEffect, YouTube

A bejelentés azt követően történt, hogy Robert Golob szlovén miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár telefonon egyeztettek több témában, de főként az orosz–ukrán háború volt a tanácskozásuk tárgya.

A megbeszélés eredményeként Kijev 28 darab M–55 S harckocsit kap Szlovéniától.

A támogatásért cserébe Ljubljana 40 katonai szállítójárművel lesz gazdagabb, amelyet Németországtól kap, 35 nehéz, 8x8-as kampós rakodógépkocsival és öt nehéz víztartálykocsival bővül a szlovén haderő.

A 24.ur szlovén hírportál beszámolója szerint az ország olyan harckocsikat szállít Ukrajnának, amelyeket nem használ, többnyire laktanyákban tárol.

A szlovén energiaszektor is kutyaszorítóba került

A kétmilliós ország energiatermelő ágazata nehéz helyzetbe került, energiaszükségletének csak a háromnegyedét tudja előállítani, vásárlásra kényszerülnek.

Az M–55 S tankok lánctalpas harci járművek, amelyek reaktív páncélzattal és nehézfegyverzettel vannak felszerelve, és elsődleges feladatuk az ellenséges csapatok, páncélozott és egyéb harcjárművek megsemmisítése. Ez a tanktípus lényegében a második világháború végén kifejlesztett szovjet T–55 harckocsi továbbfejlesztett változata. Ezeket a szovjet páncélosokat Jugoszláviában alakították át, és akkor lettek átnevezve M–55-re.

Nem ez az első fegyverszállítmány, amellyel Szlovénia segíti Kijevet.

Június 21-én Marjan Sarec szlovén védelmi miniszter bejelentette, hogy országa 35 gyalogsági harci gépet küldött Ukrajnának. Ezek jugoszláv gyártmányú, 20 milliméteres kaliberű fegyverekkel felszerelt harckocsik voltak.

Európában csak Ausztria és Magyarország nem küldött fegyvert Ukrajnának

Az ukrán külügyminiszter nyilatkozatában kiemelte, hogy a kontinensen két olyan ország van, amely nem küldött fegyverszállítmányt a háború február 24-i kezdete óta.