Az üzbég fővárosba érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök reggel a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozójára – közölte az Interfax orosz hírügynökség.

Russian President Vladimir Putin gives a speech at a ceremony marking the 100th anniversary of the State Sanitary and Epidemiological Service at the Kremlin in Moscow on September 14, 2022.
Fotó: Gavril Grigorov / AFP

Az orosz államfő a csütörtökön kezdődő, kétnapos csúcstalálkozón Hszi Csin-ping kínai elnökkel és számos más vezetővel is találkozik Szamarkandban.

A kínai elnök már szerdán este megérkezett Szamarkandba. Hszi a koronavírus-járvány kitörése óta nem hagyta el országát.

Az üzbég főváros repülőterén Savkat Mirzijojev üzbég köztársasági elnök fogadta.

A 2001-ben alapított eurázsiai biztonsági, gazdasági és politikai szervezet tagja Kína mellett India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Oroszország, megfigyelőként vesz részt továbbá Fehéroroszország, Afganisztán, Mongólia és mindeddig Irán.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet célja a béke, biztonság és stabilitás fenntartása az eurázsiai térségben, az együttműködés súlypontjai egyebek között a biztonságpolitika és a terrorizmus elleni harc.