Nemzetközi gazdaság

Elgáncsolhatják az amerikai atomenergia-forradalmat az oroszok

Az Amerikai Egyesült Államok az úgynevezett kis moduláris atomreaktorokban látja a jövőt, Oroszország monopolhelyzete egy fontos energiaforrás terén azonban erősen fékezheti az átállást.

Az Amerikai Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését kis méretű atomerőművek új generációjának kifejlesztésével valósítanák meg. Az ezzel foglalkozó amerikai cégeknek azonban egy igen súlyos problémával kell szembenézniük: csak egy cég van, amely az ehhez szükséges üzemanyagot értékesíti, egy orosz vállalat – számolt be a Reuters.

Nuclear terrorism, A person wearing a mask holding the atom.
Fotó: Boris Zhitkov / Getty Images

A helyzetre egy megoldás azért létezik, de ahhoz az amerikai kormánynak fel kellene használnia a fegyverminőségű uránkészletének egy részét, hogy az új reaktorok üzemanyagául szolgálhasson.

Az orosz–ukrán háború miatt egyre súlyosabbá váló világszerte megnövelte az érdeklődést az atomenergia iránt.

A kisebb, új generációs reaktorok támogatói szerint ezek hatékonyabbak, hamarabb megépíthetők, és felgyorsíthatják a fosszilis tüzelőanyagokról való leválást is.

Mivel azonban a magas minőségű alacsonyan dúsított urán – amelyet az angol neve, a high-assay low-enriched uranium után a szaknyelven HALEU néven emlegetnek – nem áll rendelkezésre megbízható forrásból, az ilyen erőművek fejlesztésére specializálódott cégek attól tartanak, hogy nem kapnak megrendeléseket.

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium szóvivője szerint az amerikai kormány az utolsó fázisban van annak értékelésénél, hogy az 585,6 tonna magasan dúsított uránból álló készletéből mennyit tud kiosztani az atomreaktorok részére.

Amerikai óriásüzlet az atomenergetikában

Az atomenergia reneszánsza az ágazatban dolgozó cégekre is serkentően hat, amit a csődből kikecmergő Westinghouse tulajdonosváltása is igazol.

Washington számára régóta aggodalomra ad okot, hogy Oroszország monopóliummal rendelkezik a HALEU-ra, ráadásul az ukrajnai háború miatt sem a Biden-adminisztráció, sem a reaktorokat fejlesztő vállalatok nem akarnak Moszkvára támaszkodni.

A HALEU-t általában 20 százalékosra dúsíthatják, szemben a legtöbb atomerőművet működtető, 5 százalék körüli uránnal. Kereskedelmi forgalomban azonban csak az orosz állami atomenergetikai vállalathoz, a Roszatomhoz tartozó Tenex értékesíti ezt az energiaforrást. Habár a Roszatomot – a globális nukleáris iparban betöltött jelentősége okán – egyetlen nyugati ország sem szankcionálta még a háború miatt, de az amerikai erőműfejlesztők nem szeretnének az orosz ellátási lánctól függeni.

Az atomenergia a globális villamosenergia-termelés nagyjából 10 százalékáért felel, és egyre több ország gondolkodik új nukleáris projektek beindításán, az energiaellátás és az energiabiztonság javítása, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Ugyanakkor, mivel a nagyszabású projektek továbbra is hatalmas kihívást jelentenek,

egyre többen az úgynevezett kis moduláris reaktorokat (SMR) részesítik előnyben.

Az olyan nagyvállalatok, mint az EDF vagy a Rolls-Royce által kínált SMR-ek a hagyományos reaktorokkal azonos technológiát és üzemanyagot használnak, ám a Washington által finanszírozott, fejlett reaktorok közül tízből kilencet a HALEU felhasználására tervezték.

Az Energy Innovation Reform Project kutatócsoport adatai szerint a villamos energia átlagos ára SMR-ek esetében 60 dollár megawattóránként, míg a hagyományos erőművek esetében ugyenez az érték 97 dollár. Azonban az árkülönbség egyelőre még alacsonyabb lehet, mivel a kisebb, HALEU-t használó reaktorok még nem rendelkeznek a tömegtermelésből származó méretgazdaságossági előnyökkel.

A kormányzat által támogatott két kiserőműgyártó a TerraPower (melynek elnöke Bill Gates) és az X-energy. Washington megbízást adott a vállalatoknak két demonstrációs reaktor megépítésére 2028-ig, és megosztotta velük a létesítés költségeit. Azonban az orosz üzemanyag nélkül ez a határidő jóval azelőtt lejár, hogy bármely alternatív kereskedelmi szállítótól be tudnák szerezni a HALEU-t.

Bár ennek 20 százalékos dúsítási szintje jóval a fegyverekhez szükséges 90 százalék alatt van, a cégeknek így is különleges engedélyekre van szükségük a gyártáshoz. Ezenfelül további biztonsági követelmények vonatkoznak a gyártóhelyekre, az üzemanyag csomagolására és szállítására is.

A Joe Biden amerikai elnök által augusztusban aláírt inflációcsökkentő törvény 700 millió dollárt különített el a HALEU-ellátás biztosítására,

és az Energiaügyi Minisztériummal partnerségben álló konzorciumnak a kutatásban való felhasználásra.

Szeptemberben a Fehér Ház egy ideiglenes kormányzati finanszírozási törvény keretében további 1,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól az alacsony dúsítású urán és a HALEU amerikai kínálatának fellendítése érdekében. Bár a törvényhozók akkor a költségekkel kapcsolatos aggályok miatt kivették ezt az intézkedést a törvényjavaslatból, ez továbbra is prioritást élvez a Biden-kormányzat több tisztviselője, köztük Jennifer Granholm energiaügyi miniszter számára is.

2021-ben az Amerikai Egyesült Államokban működő atomerőművek a felhasznált uránjuk csaknem 14 százalékát importálták Oroszországból, a dúsításnak pedig 28 százalékát végezte orosz partner.

Újraindítaná az atomerőműveket a japán gazdasági miniszter

A gázimport helyett az atomenergiában látja a megoldást a felkelő nap országának gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztere.

 

Egyesült Államok atomenergia Orosz urán atomerőmű SMR
Kapcsolódó cikkek