Erősödött az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben. Az S&P Global gazdaságkutató intézet szerdán ismertetett felmérése szerint

az oroszországi szolgáltatási szektor üzleti aktivitása szeptemberben 51,1 pontra emelkedett az augusztusi 49,9 pontról.

Az S&P Global indexének 50 pont alatti értéke az üzleti aktivitás csökkenését, az 50 feletti pedig növekedését jelzi.

A gazdaságkutató vállalat szerint szeptemberben zsinórban már negyedik hónapja nőtt az új rendelések száma. A növekedés a belföldi új ügyfelek megjelenésének köszönhető, miközben az új exportrendelések volumene tovább csökkent.

Szeptemberben már második hónapja csökkent a foglalkoztatás az orosz szolgáltató szektorban. A zsugorodás üteme augusztushoz képest gyorsult, május óta a legnagyobb volt.

A múlt hónapban a költségnyomás mérséklődött, a vállalatok azonban továbbra is ügyfeleikre hárították a költségterhet.

A szolgáltatóipari és a korábban ismertetett feldolgozóipari adatok összesítésével képzett szeptemberi kompozit BMI 51,5 pontra emelkedett az augusztusi 50,4 pontról.

Megvan az ukrán régiók elcsatolásának menetrendje

Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók élete gyökeresen megváltozik az Oroszországhoz való csatlakozást követően. Az átmeneti időszak 2026 január elsején zárul.